Senatoarea PSD, Gabriela Firea este foarte nemulțumită de modul în care se pregătește începerea anului școlar, care, în opinia sa este plin de necunoscute. Mai mult, aceasta a ținut să sublinieze incertitudinea cu privire la participarea fizică la cursuri, catalogând întreaga situație ca o nouă „degringoladā, ca și anul trecut, cu mai puțin de două săptămâni înainte de începerea noului an școlar”. Diferența între cei doi ani este dată însă de faptul că acum există posibilitatea imunizării, atât a cadrelor didactice, cât și a copiilor de peste 12 ani.
„Haos în privinta începerea noului an școlar! Declarațiile contradictorii ale celor de la putere, lipsa de pregătirea a școlilor, incertitudinea cu privire la participarea fizică la cursuri sau la învățământul online, au creat din nou degringoladā, ca și anul trecut, cu mai puțin de două săptămâni înainte de începerea noului an școlar. În acest moment nici profesorii și nici părinții nu știu cum va începe școala și, mai ales, cum va continua”, a scris Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.
Totodată, aceasta are câteva nelămuriri privitoare la impunerea testării periodice a profesorilor nevaccinați, pe banii acestora. „Ministrul Educației afirmă că nu este constituțională o astfel de măsură, în timp ce ministrul Sănătății susține contrariul. Nu știu de ce nu se impune și testarea periodică a profesorilor vaccinați, în condițiile în care aceștia se pot infecta și pot răspândi boala mult mai ușor decât cei nevaccinați, pentru că vaccinul îi face să fie asimptomatici, deci vor interacționa cu elevii fără să se știe că sunt infectați”, a precizat Firea, care este nemulțumită de faptul că cele două minsitere de resort nu reușesc să ajungă la un numitor comun în legătură cu testarea non-invazivă a copiilor, în special a celor care nu se încadrează în vârsta pentru vaccinare.
„Nu știu dacă trebuie să pregătească copiii pentru un an de învățământ cu prezență în școli, sau doar pentru o lună și apoi să-i pregătească pentru cursurile on-line anunțate de ministrul Cîmpeanu.
Nu știu cum se vor desfășura în noul an școlar cursurile online, în condițiile în care sutele de mii de tablete promise în 2020 nu au mai ajuns niciodată la elevi ori la profesori, în condițiile în care ministrul Cîmpeanu afirmă că mii de profesori sunt nepregătiți pentru acest tip de predare și în condițiile în care, după un an jumătate de la declanșarea pandemiei, sunt sute de mii de elevi care nu au acces la internet”, a mai scris Gabriela Firea.
Acord pentru deschiderea școlilor în siguranță
Totodată, PSD le cere celor doi miniștri de la Educație și de la Sănătate să ajungă de urgență la un acord care să permită deschiderea și desfășurarea noului an școlar cu prezență fizică, în condiții de siguranță. Gabriela Firea a exemplicat măsurile pe care ministrul Educației, împreună cu cel al Sănătății ar trebui să le adopte rapid: testarea periodică gratuită a tuturor profesorilor, indiferent dacă sunt vaccinați sau nevaccinați și testarea periodică a elevilor, cu teste noninvazive și izolarea doar a elevilor contaminați.
„Ambele măsuri și-au dovedit deja eficiența fiind reluate în acest an după ce au fost aplicate cu succes, încă din anul școlar care a trecut, în mai multe țări ale Uniunii Europene”, a concluzionat Firea.
Ce se știe cert, la acest moment, este faptul că școala va începe cu prezență fizică, până la rata de infectare de 6 cazuri la mia de locuitori, iar masca este obligatorie în clase.