Foto preluare news.com.au

Marea Britanie și SUA se ceartă cu orivire la atacul sinucigaș de săptămâna trecută, care a avut loc la  poarta aeroportului din Kabul, în urma căreia au murit 183 de persoane, printre care și militari americani.

Potrivit unor surse britanice, Marea Britanie și SUA au luat o „decizie comună” în a menține deschisă poarta Abbey a aeroportului internațional din Kabul. Aceste informații au fost făcute publice, în încercarea de a combate o afirmație inițială a Pentagonului conform căreia poarta aeroportului din capitala afgană a rămas deschisă doar pentru că așa a solicitat Marea Britanie, scrie The Guardian, citat de Digi 24.

Lunea trecută au apărut informații care susțineau că americanii au ținut poarta de lângă aeroportul Kabul „deschisă mai mult decât au vrut” pentru a-i ajuta pe britanici să finalizeze etapele evacuării lor din Kabul. Însă la doar o zi distanță, marți, câteva surse din cadrul Ministerului Apărării din Marea Britanie au transmis că militarii ambelor țări au fost de acord să mențină poarta Abbey deschisă, în ciuda avertismentelor specifice că ar fi urmat un atac terorist iminent din partea grupării ISIS-K, iar poarta Abbey folosită de britanici ar fi fost o posibilă țintă.

Marea Britanie va avea un program de primire a 20.000 de refugiați afgani

În urma atacului de 26 august, 170 de civili afgani și 13 militari americani au fost uciși în atacul sinucigaș, în care ISIS-K a revendicat întreaga responsabilitate pentru acest atac.

Potrivit notelor informative obținute ca urmare a unei scurgeri de informații, R Adm Peter Vasely, comandantul forțelor americane din Afganistan, le-a spus colegilor săi militari că poarta Abbey nu a fost închisă joi după-amiază, așa cum fusese planificat. Conform acestor informații, decizia de a lăsa poarta aeroportului internațional din Kabul deschisă nu a fost neapărat consensuală, așa cum sugerează partea britanică.

SUA și Marea Britanie, relații tensionate

Tobias Ellwood, președintele Comisiei pentru Apărare din Camera Comunelor, a declarat că tot acest joc de aruncare a vinovăției dintr-o parte în alta sugerează că relațiile dintre SUA și Marea Britanie sunt la un nivel scăzut.

„Comunicațiile și legăturile pe care le avem cu cel mai apropiat aliat al nostru în materie de securitate nu funcționează așa cum ar trebui”, a declarat Ellwood. În același timp, acesta a mai subliniat că a vorbit cu colegii și prietenii săi din Washington DC, atât cu republicanii, cât și cu democrații, iar toți i-au confirmat că „ceea ce în mod tradițional era o legătură foarte puternică”, acum a devenit o relație amplificată de divergențe.

De altfel, marți, ministrul britani de externe, Dominic Raab a respins afirmațiile SUA conform cărora Marea Britanie ar fi fost indirect responsabilă pentru atacurile sinucigașe de la aeroportul Kabul. Raab a declarat pentru BBC că „povestea este pur și simplu neadevărată”, adăugând că nimic din ceea ce făcea Marea Britanie nu necesita ca poarta Abbey să rămână deschisă în acea zi, mai arată cei de la The Guardian.

Ambasada SUA de la Kabul și-a suspendat activitatea

Articolul precedentFirea despre haosul de la Educație și Sănătate: „Nu știu cum va începe școala și, mai ales, cum va continua”
Articolul următorCioloș pare convins că miniștrii USR PLUS „nu mai au ce să caute într-un Guvern unde părerea lor nu contează”