Pompierii italieni au continuat să lupte cu incendiile din Sicilia, temperaturile înregistrate fiind aproape de un nivel record la nivelul Europei, relatează EuroNews.

De altfel, meteorologii italieni au raportat că temperatura a crescut până la 48,8 grade Celsius pentru ziua de miercuri. Agenția meteo a precizat că aceasta a fost cea mai ridicată temperatură din 2002. Organizația Meteorologică Mondială (OMM) „analizează în mod activ această observație, dar în acest moment nu putem confirma sau nega validitatea acesteia”, a declarat purtătorul de cuvânt al OMM, pentru sursa sus-menționată, subliniind că măsurarea nu provine de la serviciul meteorologic oficial italian.

La nivel european, cea mai înaltă temperatură a fost înregistrată la Atena, în 1977, când mercurul din termometre a ajuns la 48 de grade Celsius.

De altfel, Italia atrage atenția turiștilor ce vor să vină în perioada următoare în „peninsulă” să urmărească buletinele meteo, cu coduri de caniculă, ce sunt actualizare în permanență.

Între timp, Spania și Portugalia se pregătesc de un val de caniculă care a făcut deja ravagii în sud-estul Europei, în special în Grecia, și se îndreaptă acum spre Peninsula Iberică. Agenția de meteorologie din Spania a anunțat că temperaturile vor depăși 44 de grade Celsius în unele zone, până luni.

Un val de caniculă alimentat de aerul fierbinte din Africa de Nord a înghițit părți mari ale regiunii mediteraneene în ultimele zile, contribuind la incendii masive și ucigând zeci de oameni în Italia, Turcia și Algeria.

România, sub semnul extremelor: caniculă și vijelii

Meteorologii au emis cod galben de instabilitate atmosferică accentuată până spre miezul nopții. Astfel, până la ora 23.00, local în Carpații Meridionali și de Curbură, precum și în nordul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…40 l/mp.

În acelați timp, în județele din Sudul României este cod galben de disconfort termic ridicat, iar local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 și 37 de grade.

Incendii devastatoare în Italia, Grecia și Turcia. Autoritățile sunt depășite complet de situație

Articolul precedentOrtodoxia nu face casă bună cu arta
Articolul următorAUR se plânge „Afacerilor Externe” britanice din cauza lobby-ului făcut de ambasadorul Noble în privința mișcării LGBT+