Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut, miercuri, câteva precizări cu privire la noile cărți de identitate, cele electronice, care de altfel au și funcția de document de călătorie în țările Uniunii Europene, programul de emitere al acestora fiind unul pilot, în care se mai pot face modificări. Precizările făcute de către Cătălin Giulescu, chestor al Direcției pentru Evidența Persoanelor, au venit în contextul în care de pe noile documente lipsește „tricolorul”, acesta fiind înlocuit cu drapelul UE, iar „SEX” e schimbat cu „GEN”, două motive pentru care naționaliștii s-au simțit lezați.
Potrivit lui Giulescu, regulamentul UE prevede că suntem obligaţi să respectăm un standard ICAO – de a structura formatul documentului având în vedere nişte zone obligatorii, pentru ca acest document să poată fi citit electronic şi să poată fi uşor de identificat anumite câmpuri. „Mai mult de 60% dintre elementele de securitate pe care le conţin cele două proiecte de documente – una a fost deja lansată, în proiectul-pilot, cealaltă, simplă, urmează s-o lansăm în următoarele patru luni – sunt structurate în special prin modalitatea prin care sunt îmbinate culorile, vopselurile”, a afirmat Giulescu.
Cluj Napoca, primul oraș ce va avea cărți de identitate cu cip
De altfel, potrivit acestuia, pe cărțile de identitate simple, cele fără stocare electronică, zona în care este drapelul UE îl va avea pe cel al României, știut fiind faptul că acest tip de document nu va putea fi folosit pentru călătoriile în străinătate așa cum se va putea cu cel electronic.
Cât privește „GEN”-ul trecut pe noile cărți de identitate, Giulescu a precizat că potrivit HG 295/2021 (care a fost pus în dezbatere publică în noiembrie 2020) care stabilește, aprobă normele metodologice de aplicare a legislației privind evidența persoanelor, sunt doar două opțiuni masculin și feminin, „nu există niciun fel de intervenție”.
Șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor a declarat, în cadrul conferinței de presă de miercuri, că va fi analizată posibilitatea schimbării mențiunii „GEN” cu „SEX”.
„Tehnic, e aproape imposibil la acest moment să introducem steagul României, cu actualele tehnologii. Dar putem să luăm în considerare orice fel de propunere. Aceasta este esenţa proiectului-pilot – ne propunem ca în acest an să emitem un număr limitat de cărţi, aproximativ 5.000. În această fază vom testa toate elementele tehnice, dar şi în ceea ce priveşte utilizarea documentului”, a mai precizat Giulescu.
Romașcanu vrea, în continuare, „sex” pe cărțile de identitate