Claudiu Năsui, ministrul Economiei este foarte convins că nu se pune problema remanierii lui după ce premierul va face evaluarea modului în care au fost făcute executările bugetare. Mai mult, consideră că aceasta, în privința ministerului pe care îl conduce a fost „foarte corectă”. De altfel, în interviul acordat AlephNews, Năsui a făcut și câteva precizări cu privire la reformele pe care le-a început USR PLUS și pentru care încă se luptă, dând exemplu eliminarea „sinecurilor” din Ministerul Economie, dar și eliminarea pensiilor speciale, care sunt „un cartof fierbinte” al acestei guvernări ori „Zero taxe pentru salariul minim pe economie”, în contextul unui număr considerabil de salariați ce au acest venit.
„E normal să vorbească de execuția bugetară în contextul rectificării bugetare. Avem această măsură Horeca, stați puțin că fiecare minister are specificitățile sale. Măsură Horeca, de exemplu, nu avea o execuție liniară, nu se dădea o sumă în ianuarie, încă una în februarie, încă mai mult în martie, ea este de tipul bulet de exemplu, nu cheltuim din ea până când nu o dăm pe toată odată, sistemul prin definiție, prin design a fost făcută în felul acesta. Și cred că altimenteri execuția este foarte corectă”, a declarat Claudiu Năsui pentru AlephNews.
Năsui vede șansa unui sistem predictibil, chiar dacă guvernarea este „pe trei viteze”
Ministrul Economiei a explicat în cadrul aceluiași interviu că dorința oricărui investitor este de a avea un sistem predictibil. Iar faptul că actuala coaliție funcționează „pe trei viteze” nu ar trebui să fie un impediment.
„Pentru un investitor nu asta contează (n.r. „cele trei viteze” date de coaliția PNL-USR PLUS-UDMR), ce contează este predictibilitate și stabilitate și dacă este profitabil sau nu ca bottom line. Putem să fim și 7 partide în coaliție sau să fie unul singur. Am avut perioada dinainte în care a fost un partid la guvernare practic. Și cu toate astea predictibilitatea nu a fost mult mai mare. Faptul că ai o coaliție sau nu nu este un motiv, daca ai o coaliție nu ești automat impredictibil și daca ești un partid care are majoritatea singur sau aproape singur iarăși nu este o garanție pentru predictibilitate după cum putem vedea. Suntem predictibili, în momentul acesta acest guvern este foarte pro business și este mult mai predictibil decât ce a avut România până acum”, a mai spus Claudiu Năsui.
Premierul Florin Cîțu a anunțat, în urmp cu două luni, că a fost semnat calendarul pentru elaborarea proiectului rectificării bugetului de stat. „În acest moment estimăm adoptarea Ordonanței cu privire la rectificarea bugetului de stat în perioada de 16 -20 august”.