Sindicatul USLM a dat publicității un comunicat de presă atribuit federațiilor europene EFT și EPSU, care reprezintă lucrătorii din transporturi și servicii publice, în care anchetarea lui Ion Rădoi, pentru fapte de trafic de influență și șantaj, este considerată nejustificată.
Totodată, cele două federații acuză guvernul român de încercarea de intimidare a USLM, „cu tactici de de distrugere a sindicatelor”. Asta deși ancheta DNA a fost demarată ca urmare a acțiunii sindicaliștilor de a nu permite garniturilor de tren să plece, ca o formă de protest împotriva măsurilor anunțate de Metrorex, aceea de desființare a spațiilor comerciale de la metrou.
De asemenea, în acest document, postat pe pagina de Facebook, era specificat faptul că Ion Rădoi este în „arest la domiciliu”, deși acesta se află „sub control judiciar” pentru 60 de zile (acest aspect a fost editat ulterior), perioadă în care are de respectat o serie de obligații: să nu iasă din țară, să nu se deplaseze la sediul USLM, respectiv Sindomet Servcom, să nu desfășoare activitatea de președinte de lider de sindicat al USLM, în exercitarea căreia a săvârșit faptele reținute în sarcina sa, precum și interdicția de a deține, folosi sau purta arme.
Declarația (integrală) de susținere a lui Ion Rădoi
„Federațiile europene ce reprezintă lucrătorii din transporturi și servicii publice (ETF și EPSU) condamnă acțiunile guvernului român care par a fi o încercare orchestrată de intimidare a afiliatului ETF și EPSU, USLM , cu tactici de distrugere a sindicatelor, ca răspuns la lupta acestora de a si proteja lucrătorii din metroul București.
În ultimele 48 de ore, procurorii de la direcția națională anticorupție (DNA) din România au percheziționat sediul USLM și au reținut conducerea sindicatului lansându-se cu audieri imediate. Între timp, liderul USLM, Ion Rădoi este sub control judiciar (n.r. în arest la domiciul, în postarea inițială). Suntem extrem de preocupați de această situație care se deteriorează.
Condamnăm această acțiune nejustificată – și considerăm că atitudinea guvernului este nelegitimă, vizând USLM-ul pentru activitățile sindicale legale de sprijinire a lucrătorilor din metrou. Acest tip de acțiuni ale poliției împotriva unui sindicat nu au fost întâlnite într-un stat membru al UE de mulți ani și ridică întrebări serioase la care guvernul român trebuie să răspundă – cu privire la respectarea dialogului social și a modelului social al UE, precum și respectarea drepturilor sindicatelor.
Toate acestea apar pe măsură ce UE lansează pachetul „Potrivit pentru 55” – o inițiativă importantă pentru a duce UE către un viitor durabil. În timp ce UE promoveaza ecologizarea transportului și a transportului public, ca o lovitură adusa miscarii sindicale, în România, lucrătorii dintr-unul dintre cele mai durabile moduri de transport sunt supuși acestui atac nejustificat de către guvernul și angajatorul lor.
Această acțiune discutabilă a statului român este ca răspuns la plângerea făcută de Ministerul Transporturilor cu privire la protestul din martie anul acesta declanșat de lucrătorii din metroul București. Muncitori au încetat spontan lucrul pentru a semnala condițiile proaste din metrou și eșecul autorităților de a se angaja în dialog social.
Această percheziție a birourilor afiliatului nostru pare a fi cel mai recent episod dintr-o încercare orchestrată de a submina mișcarea sindicală din România. Muncitorii din sistemul de metrou din București sunt pe bună dreptate îngrijorați cu privire la condițiile lor de lucru, totuși Metrorex și guvernul răspund cu tactici de distrugere a sindicatelor! Această percheziție vine ca o petiție din partea ETF și EPSU prin care se solicită încetarea acestor tactici inacceptabile, petiție care are până acum peste 7400 de semnături.
Livia Spera, secretarul general al ETF, a declarat: „Tacticile continue de distrugere a sindicatelor și de intimidare, folosite România împotriva preocupărilor legitime ale USLM și ale lucrătorilor metroului din București sunt inacceptabile. Facem apel către autoritățile române și către Metrorex să renunțe la aceste tactici și să se angajeze în dialog social, respectând modul european”.
Penny Clarke, secretar general adjunct al EPSU, a adăugat: „Ne alăturăm ETF-ului și condamnăm acțiunile autorităților române și ale Metrorex. În timp ce UE încearcă să facă progrese în ceea ce privește negocierile colective și dialogul social prin Pilonul european al drepturilor sociale și proiectul de directivă privind salariile minime echitabile, situația din România pare să se îndrepte în direcția opusă”.
Operatorul metroului din București, Metrorex desfășoară de la începutul acestui an o campanie de desființare/distrugere a sindicatelor, implementând reduceri salariale, disponibilizări și dezvăluind planuri de punere a sistemului de metrou în insolvență. Încercările repetate ale USLM de a se angaja în dialog social cu Metrorex și guvernul român continuă să fie respinse. În schimb, conducerea sindicatului s-a confruntat cu amenințări cu moartea, în timp ce angajații care au protestat în martie sunt dați în judecată de guvern.
Poliția a făcut deja raiduri la sediul USLM, iar Metrorex refuză să încaseze cotizațiile lunare ale membrilor, solicită anularea contractului de negociere colectivă și a somat USLM să elibereze sediul său.
ETF și EPSU consideră că situația din România este fără precedent și reprezintă o lovitură uriașă pentru dialogul social și drepturile și valorile fundamentale ale UE. Situația din metroul Bucureștean continuă să se deterioreze, iar guvernul român continuă să atace drepturile muncii și refuză să se întâlnească cu sindicatele în dialog social. Am scris Comisiei Europene avertizându-i cu privire la acest atac asupra valorilor sociale ale UE și continuăm să îndemnăm Comisia să se întâlnească cu noi pentru a discuta pașii următori”.
Ancheta procurorilor de la DNA are loc în contextul în care în luna aprilie Metrorex a început demolarea spațiilor comerciale din metrou pe care le-a administrat sindicatul condus de Ion Rădoi, care încasa 75% din chirii. După ce Metrorex a făcut anunțul cu privire la demolarea acestor chioșcuri, a doua zi sindicaliștii nu au permis garniturilor de tren să plece, motiv pentru care transportul în comun de suprafață a fost suprasolicitat. De altfel, la acel moment, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a depus plângere penală la DNA, în care îi acuza pe protestatari de zădărnicirea combaterii bolilor, abuz în serviciu, trafic de influență și șantaj.