„ România Educată” este unul dintre cele mai mari proiecte ale țării. Scopul este reformarea sistemului educațional din temelii, însă, pentru asta e nevoie de alocarea unui buget considerabil. Rapoartele unor organizații nonguvernamentale(ONG-uri) arată cât de puțin le-au păsat politicienilor de copiii pe care îi vor educați.
Spre exemplu, Societatea Academică din România(ONG) a reușit să convingă autoritățile locale să suplimenteze fondurile pentru bursele școlare ale elevilor.
Astfel, primarii din cinci județe au majorat sumele cuvenite copiilor cu aproximativ 30 de miliarde de euro. Reprezentanții acestui ONG spun că au fost uluiți să constate burse în valoare de 7 lei sau să realizeze cu stupoare că nu sunt acordate deloc.
„ Autoritățile publice locale sunt cele care, conform Codului administrativ, gestionează serviciul public local de educație, iar inacțiunea acestora și dispretul față de obligațiile legale care le incumbă au consecințe în practică asupra asigurării unui acces liber la o educație de calitate pentru fiecare copil” , au transmis mebrii Societății Academice din România. Ei au derulat proiectul Școli curate, în perioada 2019-2021. În cadrul acestuia, au reușit să elaboreze un ghid legislativ prin care autoritățile locale trebuie să îl respecte la alocarea burselor școlare.
Cât de săracă e „România educată”. La școală cu burta goală
Partidele de proveniență ale primarilor din România (Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România, Partidul Mișcarea Populară, Uniunea Salvați România, PRO România, Alianța Liberalilor și Democraților) să își asume, printr-un angajament național, că vor solicita aleșilor locali să își respecte obligațiile legale în domeniul educației” , au precizat reprezentanții Societății Academice din România.
Toate partidele sunt responsabile
Un alt raport, elaborat de organizația Salvați Copiii, a arătat cât au cheltuit părinții în anul școlar 2020-2021, pentru a susține școala online a copiilor lor.
Cei care au făcut eforturi mari să susțină educația obligatorie, garantată de stat, au ajuns să facă rate sau chiar refinanțări ale unor credite.
Studiul arată că 95 % dintre părinți au avut cheltuieli suplimentare, neprevăzute pentru școala copiilor în pandemie.
Costul total mediu al părinților pentru a susține educația este de 6.798 de lei, după însumarea cheltuielilor.
Echipamentele pentru educația exclusiv online au generat un cost mediu de 5.800 de lei pe familie.
Costul mediu pentru cei care accesează servicii de tip școală după școală a fost de aproximativ 4.200 de lei, o valoare dublă comparativ cu anul 2019.
Profesorii, lăsați de izbeliște
De asemenea, profesorii au făcut alte cheltuieli suplimentare. Nimeni nu i-a întrebat, dacă au dispozitive de predare online.
Adela Colchigeanu, profesor de limbi străine,ne-a relatat că a trebuit să cumpere un telefon nou, să facă un abonament, pentru a preda online. Mulți dintre colegii ei au făcut la fel. Statul trimitea amenințări, sub formă de comunicări interne sau de presă, că profesorii vor fi amendați, dacă nu intră să predea online.
România are 52.233 de gospodării neracordate la reţeaua de curent electric. 28% dintre elevi și 43% dintre cadrele didactice nu dețin parțial sau total resursele materiale necesare învățământului online. Unul din cinci copii merge la culcare flămând, au transmis oficialii Salvați Copiii.
Astăzi, 14 iulie, memorandumul privind „ România Educată” a fost aprobat de Guvern, iar derularea proiectului va lua startul în toamna acestui an.