Șeful spionajului britanic alertează populația: „Feriți-vă de agenții ruși și chinezi”

Potrivit acestuia, spionii străini vor să fure tehnologie, dar și să atace infrastructura

Șeful spionajului britanic (MI5), Ken McCallum le-a cerut miercuri cetățenilor britanici să trateze amenințarea cu spionaj dinspre Rusia și China cu aceeași vigilență ca în cazul terorismului, relatează Reuters. Acesta avertizează că spionii străini caută să fure tehnologie, să semene discordie, dar și să atace infrastructura Marii Britanii.

McCallum a declarat că serviciile MI5 au înregistrat 10.000 de abordări deghizate ale spionilor străini care urmăresc să manipuleze oamenii obișnuiți din Marea Britanie.

Potrivit acestuia, consecințele spionajului de către străini pot varia „de la frustrare și neplăceri, până la pierderea mijloacelor de trai, posibil chiar și pierderea vieții”, adăugând că trebuie cu timpul să fie creată „o conştientizare şi rezilienţă a publicului la ameninţări din partea unor state asemănătoare cu cea pe care am făcut-o de-a lungul anilor cu privire la terorism”, se arată într-un  fragment din discursul său dat publicităţii de MI5, transmis de Reuters.

Nu trebuie să fii speriat, ci atent

Spionii britanici spun că China și Rusia au încercat fiecare să fure date sensibile din punct de vedere comercial și proprietate intelectuală, precum și să intervină în politică și să semene dezinformare.

De partea cealaltă, Beijingul și Moscova spun că Occidentul este cuprins de o paranoia despre comploturi. Atât Rusia, cât și China neagă că se amestecă în străinătate, caută să fure tehnologie, să efectueze atacuri cibernetice sau să semene discordie.

McCallum, un spion de carieră, a declarat că întreaga țară ar trebui să fie atentă la amenințarea spionajului străin. „Vedem universitățile și cercetătorii geniali din Marea Britanie cărora li s-au furat sau copiat descoperirile. Vedem companiile scăpate de pierderea avantajului pe care au lucrat cu atenție pentru a-l construi”, a mai spus McCallum.

Germania: Agenți de spionaj, recrutați de pe Instagram

Articolul precedentCât de săracă e „ România Educată”. Un ONG a „ tras” de autorități să crească bursele elevilor
Articolul următorArest la domiciliu pentru primarul din Cojasca și pentru mai mulți funcționari