Cîțu le promite primarilor bani, însă le pune și condiții

„Astăzi în România sunt jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale unde veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile”, le-a transmis premierul, primarilor, declarându-se îngrijorat de această situație

Florin Cîțu / foto: Facebook Guvernul României

Premierul Florin Cîțu a declarat, în cursul acestei dimineți, în cadrul întâlnirii cu primarii din municipiile țării, că este necesară o discuție cu privire la situaţia cheltuielilor şi a gradului de colectare. Conform lui Cîțu, în mai bine de jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale, veniturile obținute din surse proprii ar fi mai mici decât costurile efective ale salariilor plătite de primării angajaților (extrem de mari, în anumite situații).

Florin Cîțu: „Rata de colectare nu este unde ar trebuie să fie”

Citește și: Primăria Galați bagă spaima în cetățeni și-i amenință pe aceștia cu EXECUTAREA SILITĂ dacă nu achită ACUM impozitul pe 2021

„Astăzi în România sunt jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale unde veniturile proprii sau chiar veniturile totale sunt mai mici decât costurile cu salariile”, a spus premierul Cîțu, în cadrul întâlnirii mai sus menționate, adăugând că acesta nu ar fi un model sustenabil, așadar trebuie găsită o soluție care să și funcționeze. Ba mai mult, a adăugat premierul, „rata de colectare în foarte multe dintre UAT-uri nu este unde ar trebuie să fie”, a mai spus Florin Cîțu.

Premierul se bazează pe instituirea unei reforme a cheltuielilor, însă și a gradului de colectare

Potrivit premierului, ar exista un fond de dezvotare în PNRR care ar avea resurse pentru toate UAT-urile din România. Vorbim, în acest caz, de 2,1 miliarde de euro care ar trebui să fie alocați prin proiecte și vor ajunge în primăriile din municipii.

Cu toate astea, premierul Cîțu a mai spus că este nevoie de stabilirea unor criterii prin care aceste fonduri ar urma să fie virate instituțiilor administrative locale.

Citește și: Turcan dă o mână de ajutor MS și avertizează: „Nu este de glumit cu noua variantă Delta”

Articolul precedentRomânia așteaptă o decizie istorică. Ce se întâmplă cu locurile de vis din Masivul Retezat
Articolul următorEmil Boc cere adoptarea Codului Finanțelor Publice Locale
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.