Vreme extremă în Europa, cu utilaje de deszăpezire în toiul verii

Încălzirea globală și efectele pe care le are asupra vremii: caniculă, inundații, ploi torențiale cu grindină

Dacă vestul Canadei se topește din cauza temperaturilor extreme de ridicate, în Europa au fost ploi torențiale ce au dus la inundații, în Germania, respectiv la depunerea unui strat consistent de grindină, în Franța, unde a fost necesară scoaterea utilajelor de deszăpezire.  

Orașul german Stuttgart se confruntă cu inundații de proporții. Apa a pătruns la metrou și circulația a fost suspendată pe mai multe linii. O decizie similară a fost luată și în privința trenurilor regionale, după ce rafalele de 100 de kilometri pe oră au doborât copaci pe șine. În unele zone din sud-vestul Germaniei, inundațiile și grindina de dimensiunea unei mingi de golf au făcut ravagii, iar pompierii au avut sute de intervenții. Nord-estul Franței este sub avertizare meteo cod galben de furtuni.

România: ciclon, inundații, caniculă

Vremea extremă a fost resimțită și în România, după ce în urmă cu două săptămâni, pe fondul formării unui ciclon în Marea Neagră, în partea de Est a țării au coduri de inundații, descărcări electrice, grindină de mărimea unui ou de rață, zeci de case afectate, dar și vieți omenești pierdute.

După valul de ploaie, au urmat zile caniculare, cu mult peste media temperaturilor obișnuite pentru această perioadă. Vestul se topea la cele peste 38 de grade, în timp ce Estul era sub ape.

Pentru perioada următoare, meteorologii au emis, miercuri, o avertizare de vreme severă până la finalul săptămânii, în Transilvania, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, zonele de munte, în sudul Banatului, iar în cursul nopții și în nordul Olteniei și nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…90 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

În cea mai mare parte a țării, până pe 1 iulie, la ora 12, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și pe arii restrânse grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp.

Canada a înregistrat temperaturi record! 130 de persoane au decedat, la aproape 50 de grade Celsius!

Articolul precedentMarea Britanie. „Războiul cârnaților”, în perioada de grație
Articolul următorJudecătoria Câmpina trebuie să decidă dacă primarul pedofil va fi validat în funcție!