Aceste eșecuri se datorează în egală măsură și incompetenței sau indiferenței, deseori chiar a complicității, șefilor de consilii județene, care se mulțumesc cu faptul că gunoaiele dispar din spațiul public, fără să le pese că cei care i-au votat plătesc sume imense pentru ascunderea gunoiului sub preș.
Hunedoara este unul dintre județele în care lucrurile merg din rău spre mai rău. Ziarul de Investigații a mai scris despre faptul că România riscă returnarea la Bruxelles a celor 55 de milioane euro primite de Consiliul Județean (CJ) Hunedoara pentru implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), din cauză că operatorul de la Depozitul ecologic de la Bârcea Mare, firma Supercom SA, a fostului senator PSD Ilie Ciuclea, nu respectă obligațiile din Autorizația Integrată de Mediu.
Mai nou, descoperim că în baza unor raportări fictive Supercom încasează milioane de lei din banii strânși din taxele de salubritate plătite de hunedoreni, pentru tratarea mecano-biologică a deșeurilor, deși stația de tratare funcționează la jumătate din capacitate. Este o nouă încălcare de către Supercom a obligațiilor asumate prin Autorizația de Mediu. Deocamdată, pandemia de Covid-19 a salvat afacerea lui Ciuclea, pentru că Agenția de Mediu Hunedoara așteaptă încetarea „stării de alertă” pentru a suspenda autorizația.
Tratarea mecano-biologică reduce cu 17% cantitatea de deșeuri depozitate
Unul dintre obiectivele sistemului european de gestionare a deșeurilor este reducerea cantităților depozitate pentru prelungirea duratei de funcționare a unui depozit ecologic. Pentru asta, deșeurile menajere sunt sortate și tratate mecano-biologic. Prin sortare, sunt selectate deșeurile reciclabile, din plastic, sticlă, hârtie, etc., cantitatea depozitată fiind redusă cu 30-40 până la 50%.
La tratarea mecano-biologică e procesată fracția umedă din deșeurile municipale, respectiv deșeurile reziduale colectate în amestec cu deșeuri biodegradabile. Se operează astfel încât să se separe mecanic componenta biodegradabilă din deşeurile municipale de materialele care nu pot fi tratate biologic sau care se descompun greu. Prin tratarea mecano-biologică se reduce cu aproximativ 17% cantitatea de deșeuri depozitate.
Raportarea cantităților de deșeuri tratate la depozitul din Bârcea Mare e prevăzută în Regulamentul Consiliului Municipal Deva
Firma Supercom SA București, a fostului senator PSD Ilie Ciuclea, deține contractul 20.110/18.12.2018 pentru administrarea depozitului ecologic Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Bârcea Mare, pentru care Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Hunedoara a eliberat Autorizația Integrată de Mediu nr 2/15.05.2017. În cadrul CMID, Supercom are la dispoziție o stație de sortare, dar și o stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor.
În perioada 2018-2020, Supercom a încasat numai pentru tratarea deșeurilor suma de 9,5 milioane de lei, fără TVA, dar sunt mari suspiciuni în privința raportării cifrelor, care stau la baza facturării serviciilor Supercom, pentru că aceste operațiuni sunt realizate de firmă în spatele porților închise.
Aceste raportări sunt prevăzute la art 66 al Regulamentului Serviciului de Salubrizare (proiectul 283/2016 al Consiliului Local Deva), în care, la articolul 66, se spune că „operatorul Stației de Tratare Mecano-Biologică are obligația de a monitoriza următorii parametri:
1. cantitatea şi tipul de deșeuri intrate în stație
2. tipul şi cantitățile de deşeuri reciclabile generate pe amplasament
3. cantitatea şi calitatea deşeurilor stabilizate din punct de vedere biologic
4. cantitatea deşeurilor reziduale, transportate pentru eliminare la depozit.
Prima problemă! Capacitatea Stației de Tratare nu face față nici celor mai optimiste statistici oficiale
Stația de tratare de la CMID Bârcea Mare are capacitatea de 82.379 tone/an, dar, din motive tehnice, de la bun început stația a funcționat la 50% din capacitate. Potrivit datelor furnizate Ziarului de Investigații de către CJ Hunedoara, în 2019 au intrat în Stația de Tratare Mecano-Biologică 97.565 tone de deșeuri biodregradabile și în amestec, iar în 2020 au intrat în stație 95.709 tone de deșeuri. De fapt, acestea sunt cifrele raportate de Supercom SA și pe care conducerea CJ Hunedoara le-a luat de bune.
Dacă luăm în calcul și acest „cel mai optimist scenariu”, că aceste cantități sunt cele reale, iar stația funcționează la capacitatea de 82.000 de tone, evident, se pune întrebarea ce s-a întâmplat în 2019 și 2020 cu cele peste 28.000 de tone de deșeuri care nu au mai putut fi tratate din cauză că a fost depășită capacitatea stației. Evident, au fost depozitate fără tratare, deși dacă operațiunea ar fi fost realizată, cantitatea depozitată ar fi fost redusă cu aproape 5.000 de tone. Cum costul unui astfel de echipament este între o sută și două sute de mii de euro, s-ar fi justificat achiziționarea unei a doua stații de tratare.
Chiar și reprezentanții Supercom au recunoscut că Stația de Tratare lucrează la 50% din capacitate
Instituția cea mai interesată ca tratarea mecano-biologică să se desfășoare în cele mai bune condiții este CJ Hunedoara, care e titularul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor. Dar deși știa încă din 2018, chiar de la reprezentanții Supercom SA, că stația nu funcționează nici măcar la capacitatea proiectată, fostul președinte al CJ Hunedoara, Mircea Flavius Bobora (PSD), nu a făcut absolut nimic pentru a remedia situația.
Acum, când lucrurile s-au precipitat și se discută chiar de suspendarea autorizației de mediu a Supercom pentru administrarea CMID, reprezentanții firmei au transmis CJ adresa nr 5.387/30.03.2021, din care rezultă că „este imposibilă atingerea parametrilor proiectați de funcționare, a Stației TMB, respectiv 82.739 tone/an, iar compoziția deșeurilor aduse la TMB permite tratarea doar în procent de 50%”.
În realitate, în stație intră 50.000 de tone, dar pe lângă această cantitate e raportată fictiv „tratarea” a încă 90.000 – 100.000 de tone
Situația de la CMID Bârcea Mare este cu mult mai complicată, pentru că Supercom SA raportează fictiv cantități cu mult mai mari decât cele pe care ar putea să le proceseze la Stația de Tratare Mecano-Biologică. Dintr-o corespondență între Agenția de Protecția Mediului (APM) Hunedoara, CJ Hunedoara și Supercom, rezultă că deși nu tratează anual decât 45.000-50.000 tone, Supercom SA declară fictiv tratarea, peste această cantitate, a încă 90.000-100.000 tone de deșeuri.
„Condițiile în care a fost emisă AIM 2/2017, privind tratarea deșeurilor în stația TMB, sunt substanțial modificate. Astfel, conform declarațiilor administratorului infrastructurii CMID-UAT Județul Hunedoara, capacitatea de tratare înscrisă în autorizație nu a fost atinsă niciodată, iar potrivit declarațiilor operatorului CMID, se tratează maxim 50% din cantitatea de deșeuri intrată. Comparând aceste declarații cu raportările în SIM/ANPM/APM Hunedoara ale operatorului Supercom SA, rezultă că anual s-au tratat circa 45.000-50.000 tone deșeuri și s-a raportat tratarea fictivă pentru încă circa 90.000-100.000 tone deșeuri în anii 2019 și 2020. Tratarea necorespunzătoare a deșeurilor intrate la CMID este confirmată și de cantitatea nesemnificativă de deșeuri recuperate, de gradul de umplere a Celulei 1 a Depozitului și de lipsa compostului, respectiv a materialului valorificabil în agricultură sau lucrări de îmbunătățiri funciare”, se spune în adresa nr 3.992/12.05.2021, semnată de Viorica Georgeta Barabas, director executiv al APM Hunedoara.
Practic, Supercom SA raportează că anual tratează mecano-biologic aproximativ 135.000 – 150.000 de tone de deșeuri, deși stația nu poate trata mai mult de o treime din aceasă cantitate. Iar în condițiile în care raportările false sunt demonstrate prin gradul de umplere a Celulei 1, cu mult mai mare decât în condițiile în care s-ar face tratarea întregii cantități, nu mai e nimic de comentat.
Agenția de Mediu așteaptă încheierea „stării de alertă” pentru a suspenda Autorizația Integrată de Mediu a Supercom
După doi ani în care firma lui Ciuclea nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în Autorizația Integrată de Mediu pentru administrarea CMID Bârcea Mare, încercând să se acopere cu raportări false, prin adresa nr 3.992/12.05.2021, APM Hunedoara a notificat Supercom SA și conducerea CJ Hunedoara că firma nu îndeplinește condițiile pentru obținerea vizei anuale și Autorizația Integrată de Mediu va fi suspendată, deocamdată această decizie fiind amânată din cauza Legii 55/2020, care suspendă unele măsuri administrative în perioada „stării de alertă” decretate ca urmare a pandemiei de Covid-19:
„În concluzie, deși s-a confirmat că titularul actual al AIM 2/2017 nu desfășoară activitatea în aceleaşi condiții în care a fost emisă autorizația, dar activitatea la CMID fiind considerată esențială, suspendarea AIM 2/15.05.2017,conform art.17, alin.3 din OUG 195/2005, privind protecția mediului, pentru neîndeplinirea măsurilor de remediere conform art.6, alin.6 din Anexa la Ordinul 1150/2020, privind aprobarea procedurii de aplicare a vizei anuale, se amână cu 90 de zile de la încetarea stării de alertă, conform art 5 alin 5 din Legea nr 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19”, se spune în notificarea APM Hunedoara.
Citește și „Mafia gunoaielor”. Nelu Iordache și Ilie Ciuclea & Comp, dau Statului „tunuri” de sute de milioane de lei prin groapa de gunoi ilegală de la Ulmeni
Potrivit articolului 3 al Ordonanței 195/2005, „acordul de mediu şi autorizaţia sau autorizaţia integrată de mediu se suspendă de către autoritatea competentă pentru protecţia mediului care a emis actul de reglementare, pentru nerespectarea prevederilor acestora sau ale programelor pentru conformare sau a planurilor de acţiuni, după o notificare prealabilă prin care se poate acorda un termen de cel mult 30 de zile pentru îndeplinirea obligaţiilor. Suspendarea se menţine până la eliminarea cauzelor, dar nu mai mult de 6 luni”.
În perioada suspendării autorizației integrate de mediu, este interzisă desfăşurarea activităţii, așa că se poate ajunge în situația ca firmele care colectează deșeurile din localitățile din Hunedoara să fie nevoite să transporte deșeurile la un alt depozit ecologic, din județele învecinate. Cine va suporta costurile transportării a zeci de mii de tone de deșeuri? Evident, tot hunedorenii!
Șefii CJ Hunedoara, „virusați” de elanul raportărilor fictive ale Supercom: Stația de Tratare lucrează peste capacitatea proiectată!
Se anunță o criză în serviciul de salubritate din județul Hunedoara, dar conducerea CJ nu dă semne de îngrijorare, încercând să demonstreze că lucrurile merg foarte bine. Deși mai multe documente demonstrează că din motive tehnice Stația de Tratare Mecano-Biologică nu poate funcționa decât la 50% din capacitate, conducerea CJ Hunedoara încearcă să ascundă această situație, transmițând presei raportări false, ca-n anii 80. Potrivit adresei nr 18/IP/14.05.2021 a CJ Hunedoara către „Ziarul de Investigații”, Stația de Tratare Mecano-Biologică de la CMID Bârcea Mare funcționează la capacitate maximă, tratând 20 de tone pe oră.
„Capacitatea nominală a Stației de Tratare Mecano-Biologică a fost estimată a fi circa 82.379 t/an, în condiții de funcționare de 7 ore/zi în 2 schimburi. Având în vedere faptul că, cantitatea de deșeuri intrată la TMB este de cca. 97.000 t/an condițiile de functionare ale stației sunt de 8 ore/zi în 2 schimburi, crescând capacitatea de tratare pe oră de la 18,5 t/oră la cca 20 t/oră”
se spune în răspunsul nr 18/IP/14.05.2021, semnat de administratorul public Costel Avram și președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.
Calculele ies perfect. Fără minivacanțe, într-un an sunt aproximativ 259 de zile lucrătoare și la 20 de tone prelucrate într-o oră, în două schimburi de 8 ore, ar însemna că, anual, Supercom SA tratează la Bârcea Mare 82.880 de tone de deșeuri, adică la nivelul capacității nominale, de 82.379 tone/an.
Deși tratarea se face pe hârtie iar raportările sunt falsificate, CJ Hunedoara a aprobat majorarea de tarif de la 37 la 42 de lei/tonă
În pofida suspiciunilor cu privire la activitatea desfășurată de Supercom SA la CMID Bârcea Mare, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, a obținut aprobarea consiliului pentru Hotărârea nr 238/22.12.2020, de modificare a tarifelor în baza documentelor prin care Supercom și-a argumentat cererea.
Astfel, s-a ajuns la o majorare cu 11 lei față de tariful inițial. Potrivit Raportului procedurii de atribuire a contractului nr 18.701/04.12.2018, Supercom SA a câștigat licitația pentru administrarea CMID Bârcea Mare cu un tarif al tratării mecano-biologice de 31,12 lei/tonă. Apoi, tariful a crescut la 35-37 lei/tonă.
Potrivit structurii de cheltuieli înaintat în 2020 conducerii CJ Hunedoara de către firma lui Ciuclea, în 2019 a fost programată pentru tratarea mecano-biologică o cantitate de 82.379 tone (cât capacitatea stației), facturile fiind întocmite pentru un tarif de 37,03 lei/tonă, cu TVA inclus. Pentru 2020, a fost programată pentru tratare o cantitate ceva mai mare, de 85.476 tone, rezultând un tarif de 35,37 lei fără TVA, pentru care Supercom a și cerut aprobarea consiliului.
Astfel, CJ Hunedoara a aprobat noul tarif, care cu TVA inclus înseamnă 42,09 lei/tonă, valoare care a fost trecută și în actul adițional nr 3 la contractul dintre CJ și Supercom. Numai pentru cele 40.000 de tone care nu pot fi tratate din motive tehnice Supercom câștigă 1,6 milioane de lei.
Mai mulți bani pentru Supercom SA și la „sortare” și „depozitare”
Prin Hotărârea nr 238/22.12.2020 a CJ Hunedoara au fost „optimizate” și tarifele practicate de Supercom și pentru sortarea și depozitarea deșeurilor la CMID Bârcea Mare. Potrivit documentelor înaintate la CJ de Supercom SA, în 2019, a fost programată pentru sortare o cantitate de 33.573 tone, dar s-au realizat doar 10.000 tone, tariful cu TVA fiind de 6,81 lei/tonă. În 2020, a fost programată o cantitate 10.497 tone de deșeuri și această cantitate a fost luată în calcul pentru stabilirea noului tarif, care este de 72,86 lei/tonă, cu TVA inclus. Este o creștere de tarif care se va resimți și în buzunarele hunedorenilor.
Tot potrivit datelor Supercom, în ceea ce privește depozitarea deșeurilor la CMID Bârcea Mare, în 2019 au fost depozitate 111.247 tone, pentru care Supercom a încasat 4,7 milioane de lei. Tariful a fost de 50,92 lei/tonă.
Pentru 2020, cantitatea programată pentru depozitare a fost de 52.530 tone. Noul tarif propus este de 67,93 lei/tonă fără TVA, dar cu TVA și prin includerea taxei pentru economia circulară, de 80 de lei, tariful de depozitare a deșeurilor este de 176,04 lei/tonă. Numai pentru depozitare, veniturile Supercom au crescut de la 4,7 milioane în 2019, la 7.770.771 lei în 2020.
Hunedorenii sunt „țepuiți” de Supercom-ul lui Ciuclea cu complicitatea șefilor CJ Hunedoara
Locuitorii localităților hunedorene plătesc sume mari de bani pentru că este facturată tratarea mecano-biologică pentru peste 95.000 de tone de deșeuri, deși în realitate este tratată mai puțin de jumătate din această cantitate: „Se cunoștea faptul că se pot trata în TMB cca 45.000-50.000 tone de deșeuri, costurile suportate de hunedoreni se raportează la 96.505 tone deșeuri în 2019 și 95.709 tone deșeuri în 2020, conform declarațiilor CMID, Supercom SA, în SIM, ANPM, APM.”, se spune în adresa nr 3005/05.04.2021 a APM Hunedoara, în care se mai spune că Supercom SA beneficiază de complicitatea șefilor CJ Hunedoara, care au aprobat majorarea de tarife în baza unor cifre nereale:
„Această practică are girul titularului SMID (CJ Hunedoara – n red), care în Memoriul de fundamentare a Proiectului de Hotărâre a Consiliului Județean privind aprobarea tarifelor la CMID, postat pe site-ul instituției la data de 20.10.2020 se raportează costurile TMB la cantitatea de 93.000 tone/an”.
E greu de înțeles de ce șefii CJ Hunedoara sunt complici la această degringoladă, acceptând ca cei care i-au votat să plătească sume imense în raport cu serviciile care li se oferă. E nepăsare sau complicitate?