Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că de miercuri, 26 mai, platforma de vaccinare va fi optimizată, astfel încât să poate fi făcute programări și pentru imunizarea cu serul de la Johnson&Johnson, pe lângă cele deja existente în acest moment.
„Platforma de programare va fi optimizată începând de mâine şi va permite programarea persoanelor în centrele de vaccinare cu vaccin de la Johnson & Johnson, particularitatea fiind aceea că nu se va mai aloca rapelul, ţinând cont de faptul că vorbim de administrarea unei singure doze. La acest moment sunt 31 de centre de vaccinare, totalizând circa 36 de fluxuri pentru acest tip de vaccin, în 21 de judeţe. Vor fi şi celelalte judeţe implicate progresiv în deschiderea acestor tipuri de centre de vaccinare, având în vedere că populaţia, parte din populaţie îşi doreşte să se vaccineze cu acest tip de vaccin şi nu toţi au medicul de familie care este implicat în acest demers de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă într-o conferință de presă.
Vaccinare din „poartă în poartă” sau la muzeu
Potrivit lui Valeriu Gheorghiță se dorește, totodată, o relansare a campaniei de vaccinare, având în vedere că guvernanții și-au propus o primă „bornă” de 5 milioane de persoane vaccinate, pentru aplicarea măsurilor de relaxare.
Astfel, Gheorghiță a prezentat câteva soluții pe care CNCAV în acest scop. Concret, operaționalizarea unui număr cât mai mare de echipe mobile la nivelul fiecărui județ, pentru o acoperire geografică cât mai mare, mai ales în zona rurală, dar și organizarea unor centre de vaccinare în locații atipice în ideea de a distanța acest proces al vaccinării de un gest medical propriu-zis, pentru că sunt persoane care evită să se prezinte într-un spital, care au temeri de ace, de spital, de doctori – muzee, gări, aeroporturi, stadioane, localități turistice, pe litoral, la munte, precum și organizarea de puncte de vaccinare între blocuri, în mediul urban.
Totodată, se are în vedere și organizarea unor mini-maratoane în zona rurală – conceptul „orașul vaccinează satul” – care, potrivit lui Gheorghiță se poate realiza cu sprijinul echipelor medicale din mediul urban. Acest concept poate fi organizat fie în sistemul „din poartă în poartă”, fie într-o gospodărie unde pot veni mai mulți vecini.
Până luni, 24 mai, erau vaccinate 4.159.340 de persoane, dintre care 3.226.831 cu schema completă. Cu serul de la Johnson&Johnson au fost imunizate peste 71.000 de persoane.