Lipsa concursurilor pentru funcțiile de conducere din Ministerul Administrației și Internelor este criticată în termeni plastici de un lider de sindicat, care consideră că modul în care se procedează acum nu face nimic altceva decât să vulnerabilizeze persoanele care sunt, vremelnic, în astfel de posturi.
Semnalul de alarmă a fost tras de liderului de sindicat după ce chiar ministrul de Interne Lucian Bode a caracterizat situația ca fiind una „anormală”, însă în afară de declarații nu pare a se întâmpla nimic.
„Această practică este una anormală, a împuterniciţilor pe funcţii, şi am dat şi un număr în această săptămână. Această practică va trebui să înceteze şi nu avem altă variantă decât aceea de a modifica statutul poliţistului, de a modifica legislaţia astfel încât să avem foarte clar stabilit un ghid al carierei, să ştie foarte clar ce vechime şi ce parcurs al carierei trebuie să aibă un poliţist care vrea să ajungă şeful Poliţiei Române sau ce vechime şi ce experienţă trebuie să aibă un poliţist care vrea să ajungă şeful Poliţiei judeţene din Sălaj.
Toate aceste lucruri trebuie reglementate prin lege şi i-am cerut noului şef al Poliţiei Române să vină în cel mai scurt timp cu un plan astfel încât de la bază până la vârf aceste concursuri să fie demarate”, a spus ministrul Bode.
Potrivit Tomisnews, președintele SNPPC Constanța Vasile Zelca a caracterizat împuternicirile din vârful MAI drept „belciug în nas”. De altfel, chiar la vârful Poliției Române se află o persoană numită de premier, respectiv chestorul Benone Matei.
Iar Lucian Bode a dat și cifrele reale ale împuternicirilor: în primele 4 luni ale anului au fost împuterniciţi peste 250 de şefi de serviciu, de poliţie municipală, orăşenească sau judeţeană, atât la Jandarmi, cât și la Poliţia de Frontieră şi Poliţia Română.
„Împuternicirea la nivel de inspector general IGPR, adjuncții acestuia și sefii direcțiilor sunt foarte toxice, total contraindicate și neavenite pentru bunul mers al organizației, dar mai ales pentru inițierea, implementarea, coordonarea implementării și evaluarea planurilor de măsuri care ar trebui sa vizeze îmbunătățirea serviciului polițienesc.
Împuternicirile înseamnă belciug în nas! Managerul împuternicit nu are nici curajul să își asume implementarea unor măsuri care să-i urmărească propria viziune. De asemenea, managerii împuterniciți pot face foarte mult rău unei organizații pentru că unii au o atitudine dezastruoasă față de oamenii din subordine, atitudine de tipul „după mine potopul” sau „nu mă interesează consecințele acțiunilor mele manageriale pentru că oricum nu sunt definitiv pe funcție”.
Tot managerul împuternicit își poate „netezi” calea spre funcție „operând” sau declanșând cercetări disciplinare care scot din cursă pe eventualii contracandidați. Împuternicirea face foarte mult rău unei organizații, mai ales Poliției Române”, a explicat Vasile Zelca.