Locuitorii din Germania care sunt considerați complet imunizați la noul coronavirus nu vor mai trebui să respecte restricțiile impuse pe timpul nopții, dar și anumite restricții de natură socială începând de duminică, de la miezul nopții, transmite Agerpres.
Oricine a primit ambele doze de vaccin anti-Covid sau s-a refăcut după ce a fost bolnav de Covid se va putea întâlni în privat, fără restricţii, cu alte persoane din aceeaşi categorie. Când se întâlnesc cu persoane nevaccinate, aceştia nu vor fi nevoiţi să respecte limita de contact.
Totodată, persoanele complet imunizate nu vor trebui să intre în carantină după revenirea din călătorii, cu excepţia unor cazuri specifice – de exemplu, dacă revin dintr-o zonă în care o variantă a virusului face ravagii – şi nici nu vor trebui să demonstreze că au un rezultat negativ pentru a intra în magazine sau a beneficia de servicii. Obligativitatea de a purta măşti de protecţie şi de a menţine distanţarea socială va continua să fie impusă în anumite situaţii şi clădiri.
Peste 31% din populaţia Germaniei a primit primul vaccin, a anunţat vineri Institutul Robert Koch, iar un procent de 8.8% a fost complet vaccinat.
Germania a dat „liber” la vaccinarea cu AstraZeneca
Aceste măsuri plus accesul tuturor persoanelor de peste 18 ani la imunizarea cu AstraZeneca, decis joi, potrivit DW, au făcut ca sute de germani să ia cu asalt centrele de vaccinare.
Mișcarea autorităților vine după ce Germania vaccinarea a fost limitată la persoanele de peste 60 de ani, iar măsura va accelera gradul de imunizare. Mai mult, potrivit unei declarații a ministrului Sănătății, Jens Spahn, a doua doză poate fi administrată mai devreme de 8 săptămâni, la jumătatea perioadei. „Acest lucru înseamnă că, atunci când vine vorba de vaccinări, medicii decid cei care urmează să fie vaccinați și când”, a spus Spahn. Acum este o chestiune de a putea „exercita o flexibilitate mai pragmatică”.
Controversele din jurul AstraZeneca
În urmă cu două luni, dorința de vaccinare cu AstraZeneca a fost diminuată din cauza controverselor apărute în jurul acestui ser. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că formarea unor cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui catalogată drept efect secundar foarte rar, a transmis HotNews. Oficialii EMA au precizat că au stabilit „o legătură posibilă între vaccinare și cazuri foarte rare de cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel de trombocite scăzut”, dar că nu va fi schimbată recomandarea de folosire în continuare a acestui vaccin împotriva Covid 19, pentru că beneficiile depășesc riscurile. De altfel, aceste efecte secundare vor fi trecute pe prospectul vaccinului.
O comunitate din Germania, fără cazuri Covid de la începutul pandemiei