O comunitate cu 400 de suflete, din Germania, a reușit performanța notabilă de a nu avea vreun caz de infectare cu noul coronavirus, de la începutul pandemiei. Și asta, în ciuda faptului că aproape 90% dintre locuitorii satului Lieg fac naveta spre marile orașe, unde aceștia lucrează, relatează Deutcshe Welle.

La nivelul întregii țări au fost înregistrate peste 3,4 milioane de cazuri (la o populație de puțin peste 84 de milioane), astfel că situația din Leg poate fi privită ca un „miracol”, dar mai ales ca pe o formă de „disciplină nemțească”.

Primarul localității, Heinz Zilles este la fel de uimit ca toți ceilalți. „Am avut un noroc incredibil până acum. Desigur, nu există garanții, dar poate undeva acolo sus, în ceruri, există un înger păzitor care veghează asupra noastră”.

De altfel, acesta a precizat că povestea comunității sale transmite un mesaj pozitiv tuturor. „Există un adevărat spirit comunitar în satul nostru, o mulțime de oameni implicați în munca voluntară”, a precizat Zilles. Acesta a amintit de „echipa tinerilor”, care a creat un serviciu de cumpărături pentru cei în vârstă, în timp ce o altă echipă îi vizitează pe aceștia din urmă. Mai mult, părinții elevilor din localitate au „pus mână de la mână” și au schimbat filtrele de aer de la școală, astfel încât cei mici să poată urma cursurile, în siguranță.

Fără negare

Dar cel mai important lucru, mai precizează primarul Zilles, este faptul că nimeni din comunitate nu neagă existența acestui virus. „Sunt lucruri pe care politicienii le promit, dar nu le îndeplinesc. Și acolo intrăm noi”, a spsu primarul.

De altfel, acesta a reamintit modul după care funcționează comunitățile mici, în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, Ziller oferind un plan și pentru comunitățile mai mari. „Oamenii se cunosc și se îngrijesc. Și probabil este ceea ce se află în spatele ratei noastre zero de infecție. Nimeni nu este suficient de naiv pentru a crede că virusul nu este acolo. Nu există sceptici de coronavirus în Lieg. Nici unul”, a mai spus Zilles. Acesta a completat cu o vorbă cunoscută nouă, românilor, dar nepusă în aplicare – disciplina nemțească.

„Oamenii respectă regulile. sunt sensibili, disciplinați. Și acceptă că ceea ce ne confruntăm este un fenomen global cu o acoperire imensă”, a concluzionat Zilles.  

Afacerile, „în stand by”

Un motiv important al „miracolului din Lieg” ar putea fi tocmai faptul că niciun localnic nu vrea ca el să fie primul care se îmbolnăvește și astfel să fie considerat vinovat de aducerea virusului în sat.

Unul dintre localnici, om de afaceri, Martin Weil spune că a evitat până acum să redeschidă apartamentele de vacanță pe care de obicei le închiria turiștilor.

„Chiar nu pot să mă decid. Pe de o parte, apartamentele de vacanță sunt ideale, deoarece reduc contactul și țin oamenii la distanță unul de celălalt. Dar vreau oare să aduc oameni din alte regiuni cu incidență mare a virusului în vacanță aici?”, se întreabă el.

Viața unui român plecat în Germania. INTERVIU cu Iulia Brădeanu, femeia care a dat contabilitatea pe munca fizică

Articolul precedentTestarea apei din canalizări: o măsură necesară pentru detectarea coronavirusului
Articolul următorSpectacole-experiment în România