Spectacole-experiment în România

Biletul de intrare - dovada de vaccinare împotriva Covid

După succesul înregistrat de concertul test, de la Barcelona, dar mai ales în contextul relaxării unora dintre restricțiile impuse de autorități din cauza pandemiei, la București se anunță primele spectacole-experiment, unde biletul de intrare va fi dovada de vaccinare. De altfel, cu o rată de infectare de sub 3 cazuri la mia de locuitori, activitățile culturale se pot relua la o capacitate de 30% din capacitatea sălilor de spectacol.

Prefectul Alin Stoica a precizat, la Digi 24, că în weekendul 14-15 mai, împreună cu Ministerul Culturii, vor fi organizate spectacole experiment, un fel de programe-pilot, la Opera Română și la Teatrul Național din București, prezența fiind la o capacitate de aproape 100 la sută, însă cu anumite condiții, principala fiind ca spectatorii să fie vaccinați anti-Covid.

Se insistă pe vaccinare

Totodată, Alin Stoica a anunțat și că vor fi deschise, în următoarele zile, centre de vaccinare drive-thru în toate sectoarele Capitalei. El a mai spus că dacă s-ar menține ritmul de descreștere a ratei de infectare în Capitală, sunt speranțe că în luna mai să se ajungă la 1,5 la mie rată de infectare și atunci să se poată lua și alte măsuri de relaxare. În același timp a atras atenția asupra faptului că o relaxare prea rapidă poate avea efecte negative în următoarele două săptămâni, mai ales în contextul că ridicarea unora dintre restricții a avut loc în perioada minivacanței, când mulți lasă garda jos. De altfel, în această săptămână urmează să aibă loc și revenirea în bănci a elevilor, fapt ce trebuie luat în calcul pentru o eventuală creștere a numărului de cazuri.

„Există, din păcate, și scenarii mai puțin optimiste. Am văzut o relaxare destul de accentuată în această perioadă de minivacanță și de acolo am putea să avem niște efecte negative peste două săptămâni”, a avertizat prefectul Capitalei. Încă o dată, Alin Stoica a menționat necesitatea vaccinării într-un ritm aler a cât mai multor persoane.

În acest moment, niciun județ din țară nu se mai află în scenariul roșu (peste 3 cazuri la mia de locuitori), 13 din total fiind pe scenariul galben (între 1 și 3 cazuri la mie), doar trei județe având peste 2 cazuri la mia de locuitori, astfel: București – 2,42, Ilfov – 2,32 și Cluj – 2,17, în timp ce la nivel național se înregistrează 1,56 cazuri la mia de locuitori.

București: primul pas spre relaxare, de azi
 

Articolul precedentO comunitate din Germania, fără cazuri Covid de la începutul pandemiei
Articolul următorÎPS Teodosie exclude intrarea sa în politică