Foto: Digi 24
Foto: Digi 24

Apa din canalizări: potabilă, de evitat sau un risc major pentru sănătate? Comisia Europeană vine cu informații noi, insistând ca statele membre să testeze aceste ape reziduale.

Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a făcut un apel la statele membre să testeze și să monitorizeze apa reziduală din canalizări în următoarele șase luni, în vederea detectării urmelor de coronavirus, relatează Politico.

Într-un interviu publicat în ziarul german Welt am Sonntag, Sinkevicius a declarat că este crucial ca țările UE să stabilească sisteme de monitorizare a apei uzate cât mai repede cu putință pentru a ne asigura că datele relevante sunt obținute și folosite de autoritățile sanitare.

De asemenea, este important de menționat faptul că, în Europa, există un număr de orașe și țări care au ales deja să își testeaze apa reziduală. Această acțiune a venit ca măsură de combatere a pandemiei de coronavirus.

Din canalizări sau de la robinet, apa ar trebui să fie un lichid inodor, insipid și incolor

Agenția pentru Sănătate din Irlanda folosește deja un program de urmărire a apei reziduale pentru a depista circulația virusului în diferite regiune.

În riviera franceză, o analiză recentă a apei reziduale a arătat că prevalența virusului a scăzut în regiune, precizează Digi 24.

Mai mult, comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a adăugat că monitorizarea apei uzate trebuie să fie integrată sistematic în strategiile naționale de testare, pentru a detecta mai ușor circulația virusului. Ea poate fi un instrument adițional pentru a urmări evoluția pandemiei.

Comisarul a mai recomandat ca eșantioanele să fie analizate de două ori pe lună în marile metropole europene pentru a vedea cum evoluează pandemia și care este prevalența virusului în diferite regiuni, mai arată sursa citată.

Articolul precedentCîțu, despre libertarea presei, „vitală acum”, în pandemie
Articolul următorO comunitate din Germania, fără cazuri Covid de la începutul pandemiei
Jurnalist full-time / Pesimist part-time