O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române, configurată pentru misiuni medicale, a efectuat o misiune umanitară pe ruta Otopeni – Constanța – Frankfurt pe Main pentru transportul, în regim de urgență, a doi pacienți aflați în stare gravă. În această dimineață, Este vorba despre preotul și călugărul răniți în urma exploziei buteliei de la mănăstirea Sf. Gheorghe de lângă Tichilești, relatează presa constănțeană CTNews.
„În jurul orei 5, două echipaje, unul SMURD al ISU Constanța și unul al Serviciului de Ambulanță, au efectuat transportul celor două victime, intubate, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, către aeroportul Mihail Kogălniceanu, unde au fost preluate de o aeronavă cu destinație Frankfurt pe Main. Pe parcursul zborului, cei doi vor fu supravegheați de o echipă medicală formată din specialiști ai SMURD București și ai Ministerului Apărării Naționale”, potrivit sursei menționate.
Joi, pompierii constănțeni au fost solicitați să intervină în cazul unei explozii ce a avut loc la o anexă a mănăstirii, din cazua unei acumulări de gaz. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța, la fața locului s-au deplasat două autospeciale de stingere şi un echipaj SMURD din cadrul Stației Hârșova. Explozia nu a fost urmată de un incendiu, dar un călugăr și un preot, de 45 de ani, respectiv de 50 de ani, au fost răniți, suferind arsuri. Victimele, conștiente și cooperante, cu arsuri pe membre și torace, au fost preluate de cadrele medicale şi transportate la spital.
Constanța are nevoie de o secție pentru arși
În zona Constanței este o mare problemă lipsa unei secții pentru arși, iar acest lucru s-a văzut și la începutul acestui an, când un bărbat ce s-a electrocutat în Portul Constanța a fost plimbat în trei spitale până a putut fi transferat la o clinică din străinătate. Din păcate, la preluarea de către medicii belgieni, aceștia au descoperit că era infectat cu trei bacterii și o ciupercă, suferind arsuri pe mai bine de 50% din corp.
„Un compartiment, o secție cu câteva paturi pentru arși sunt binevenite și le putem organiza în condițiile actuale. Ele necesită o dotare foarte scumpă, e nevoie de condiții extreme de sterilitae, monitoare, dar cu sprijinul autorităților locale și a ministerului, cred că acest lucru, în perspectivă, este posibil”, a declarat Ioan Tofolean, managerului Spitalului Clinic Județean Constanța, pentru Dotto TV, în februarie. În cadrul SCJ Constanța nu există un loc unde să fie tratați pacienții cu arsuri. Cazurile grave sunt trimise la alte spitale din țară sau din Capitală.
Pacientul din Constanța, transferat prea târziu în Belgia, a decedat