Pacientul cu arsuri grave din Constanța, transferat prea târziu în Belgia, a decedat. Bărbatul, care a suferit arsurile la locul de muncă, în Portul Constanța, a fost internat în trei spitale din România. La preluarea de către medicii belgieni, aceștia au descoperit că era infectat cu trei bacterii și o ciupercă, suferind arsuri pe mai bine de 50% din corp.

Pacientul a fost transportat inițial la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, iar, apoi, în data de 21 ianuarie 2021, a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sfântul Spiridon” din Iași. În data de 28 ianuarie 2021, misiunea de zbor pentru transferul în Belgia a fost anulată din motive tehnice, conform DSU din cadrul MAI, iar pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București. Pacientul a putut fi tranferat abia a doua zi, cu un zbor umanitar operat de MApN, la Centre des Grands Brûlés – IMTR din cadrul Grand Hôpital de Charleroi din Loverval, Belgia.

Potrivit lui Ciprian Isacu, medicului din spitalul belgian, rănile suferite de bărbat arătau gravitatea situației medicale a pacientului, dar și cea a sistemului sanitar românesc. „Mirosea și era cu niște comprese directe pe piele, nici măcar o cremă! Au făcut inciziile la fasciotomia de la Constanța la dreapta, dar n-au făcut în stânga, de aici riscul la nivelul membrului inferior stâng și restul… El a venit vineri, în fiecare zi i-a fost schimbat pansamentul și l-am operat de trei ori”, a declarat Ciprian Isacu, la acel moment.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, va trimite Corpul de control al ministrului la cele trei unități medicale din România unde a fost internat pacientul pentru realizarea unui raport de control privind îngrijirile medicale care i-au fost acordate pacientului, scrie digi24.ro

Soția pacientului a declarat pentru Digi 24 regretă că nu a făcut public cazul soțului ei mai devreme, dar a afirmat că a avut încredere în sistemul de sănătate din România.  

Nevoie de o secție pentru „marii arși”

Constanța are nevoie de o secție specială pentru marii arși. „Un compartiment, o secție cu câteva paturi pentru arși sunt binevenite și le putem organiza în condițiile actuale. Ele necesită o dotare foarte scumpă, e nevoie de condiții extreme de sterilitae, monitoare, dar cu sprijinul autorităților locale și a ministerului, cred că acest lucru, în perspectivă, este posibil”, a declarat Ioan Tofolean, managerului Spitalului Clinic Județean Constanța, pentru Dotto TV. În cadrul SCJ Constanța nu există un loc unde să fie tratați pacienții cu arsuri. Cazurile grave sunt trimise la alte spitale din țară sau din Capitală.  

Articolul precedentDoi polițiști din Suceava, trimiși în judecată în dosarul fraudării examenelor pentru permisele de conducere
Articolul următorCîțu: ”Oamenii nu înțeleg și nu știu să citească un buget”