În 2019, coaliția formată din oamenii Angelei Merkel și social democrați votau o lege care avea să aducă beneficii mediului, sau cel puțin asta era intenția inițială. Mai exact, această lege urma să impusă o reducere cu 55% a emisiilor de gaz cu efect de seră, până în anul 2030, comparativ cu cele din 1990.
Curtea Constituţională a Germaniei cataloghează legea Angelei Merkel ca fiind „insuficientă”
Curtea Constituţională a Germaniei a decis în cursul zilei de ieri că targetul impus de legea ce vizează clima este unul nerealist, în comparație cu cerințele perioadei. Catalogând mizele ca fiind „insuficiente”, Curtea a mai spus că prerogativele „nu sunt conforme drepturilor fundamentale, în măsura în care nu sunt prevăzute suficiente exigenţe pentru reducerea ulterioară a emisiilor, începând cu anul 2031″, scrie cea mai înaltă instanţă a Germaniei într-un comunicat, potrivit agenției AFP, citat de Agerpres.
Asociațiile de protecția mediului au depus patru plângeri
Câteva asociații de protecția mediului au depus un număr de patru plângeri împotriva legii, motivându-și plângerile cu faptul că respectiva lege nu ar combate suficient încălzirea globală, astfel că devine inutilă, dacă prerogativele acesteia nu sunt înăsprite.
Respectivele plângerile au la bază bucăți de text din Constituţia Germaniei, și insistă că autoritățile sunt obligate să lupte împotriva încălzirii globale.
De altfel, Germania a semnat inclusiv Acordul de la Paris în ceea ce privește clima, în anul 2016.
În concluzie, Curtea Constituţională a Germaniei le-a solicitat parlamentarilor să găsească o soluție și să modifice legea, în conformitate cu cerințele, până în anul 2022.