Ministerul Afacerilor Externe a anunțat luni că autoritățile române au decis declararea „persona non grata” pe teritoriul României a lui Alexey Grishaev, adjunct al atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, „având în vedere că activitățile și acțiunile sale contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961”.

„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 26 aprilie 2021, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federației Ruse la București, domnul Valery Kuzmin”, se arată într-un comunicat la Ministerului Afacerilor Externe.

Val de expulzări în Europa

Decizia României a fost luată pe fondul unui val de expulzări din ambasade europene ale altor diplomați ruși. Ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a declarat miercurea trecută, la Digi24, că România va anunța eventuale expulzări ale diplomaților ruși atunci când va fi cazul.

Duminică seară, Bogdan Aurescu a precizat la Antena3, făcând referire la o declarație recentă a ambasadorului rus la București, care spusese că țara noastră ar trebui să se îngrijoreze dacă ar fi implicată „într-un fel de aventură militară concepută de capetele fierbinți din sediul NATO”. „Trebuie să fim foarte clari aici: orice ameninţare la adresa României este de fapt o ameninţare la adresa NATO şi luăm în serios aceste aspecte”.

De altfel, și Rusia se ocupă de expulzarea diplomaților europeni, cel mai recent caz fiind al  unui diplomat italian,  ca represalii la „acțiuni neamicale și nejustificate” ale Romei, relatează Agerpres, citând AFP. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe rus, ataşatul naval la ambasada Italiei la Moscova a fost declarat „persona non grata” şi trebuie să părăsească teritoriul Federaţiei Ruse în termen de 24 de ore. Această decizie a fost semnalată ambasadorului italian, convocat la MAE rus.

Diplomaţia italiană a reacţionat, declarând că decizia Rusiei de a expulza un diplomat italian aflat la post la Moscova este una neîntemeiată şi incorectă. „Am aflat cu profund regret decizia Federaţiei Ruse de a expulza ataşatul naval adjunct. Considerăm această decizie drept fără fundament şi incorectă întrucât a fost luată ca represalii la o măsură legitimă a autorităţilor italiene în apărarea propriei lor securităţi”, indică un comunicat al Ministerului de Externe italian, potrivit Agerpres.

Rusia își retrage trupele de lângă Ucraina

Articolul precedentBraconier, atacat de elefanți: bărbatul a sfârșit prin a fi călcat în picioare
Articolul următor”Vrem o țară ca afară”. Da`s-o facă alții (Video)