Invitat aseară la România TV în contextul protestelor organizate în țară pe tema măsurilor restrictive, fostul președinte Traian Băsescu a criticat atât deciziile autorităților, cât și comunicarea făcută de acestea. În „malaxorul” lui Băsescu a intrat și Raed Arafat, caracterizat drept un personaj care „a distrus sistemul de salvare din România”.
Aceasta în condițiile în care Arafat este văzut ca cel care decide asupra măsurilor restrictive, iar protestatarii îl vor plecat pe acesta. Tot pe tema măsurilor luate în pandemie, Băsescu a calificat decizia redeschiderii școlilor pe 8 februarie, ca fiind una foarte proastă, considerând că din acest motiv situația în țara noastră s-a agravat și că „s-au luat niște măsuri fără sens în această situație”.
Referitor la proteste, fostul președinte consideră că inclusiv cei care au ieșit în stradă știu și cred că trebuie să se protejeze, dar s-au săturat „de bâlbâieli guvernamentale”, în special tinerii. Iar autoritățile, în loc să aibă o comunicare pertinentă, se ascund.
„Românului, când i se impun restricții, vor să-l vadă pe președinte, pe premier, pe cei pe care i-au ales. …aleșii trebuie să-și asume dialogul și răspunderea. Cine e prim-ministrul țării? Se numește Cîțu, da? Oamenii în stradă strigă „Jos, Arafat”, care e un subordonat al lui Cîțu. Cine e președintele țării? Iohannis. Oamenii în stradă strigă „Jos Arafat”, care e un înalt funcționar ne-ales. De ce? Pentru că aștialalți, politicienii, s-au pitit. S-au băgat în tranșee și lasă obuzele să treacă deasupra lor. Și îl scot pe Arafat, care nu are niciun fel de răspundere politică pentru ce se întâmplă și, atenție: Arafat nu are responsabilitate nici pentru criză, el e un instrument de rezolvare a crizelor.
Responsabilitatea intervenției în criză o are președintele și premierul. Iar dacă asta nu e criză nu știu care mai e. Avem niște responsabilități stabilite de Constituție și legile țării. Cei care discută cu populația țării trebuie să fie cei aleși și cărora Constituția le dă autoritate să spună „vă culcați la ora 18.00 sau la ora 20.00”. Ce autoritate i-a dat Constituția lui Arafat? Asta e lașitatea politicienilor!”, a remarcat Băsescu.
Părerea lui Băsescu este că „guvernul trebuie să renunțe la Arafat ca comunicator, să își asume politicienii responsabilitatea transmiterii mesajului, dar nu cu viteza cu care o face Cîțu. La Cîțu mulți nu o să înțeleagă ce spune. Să o facă cineva care vorbește mai rar. Și să resetexe tot programul de diminuare a răspândirii pandemiei. Ăsta nu e program. Nu se iau măsuri în zone în care nu se testează și ele trec drept județe „verzi”. Guvernul trebuie să înțeleagă că răspândirea e aproape uniformă în toată țara”.
În plus, a atras atenția Băsescu, Raed Arafat „e catastrofal” când vine vorba de comunicare. Și nu doar atât. „El e bun pentru filmări cu salvări roșii… și atenție, eu ridic o problemă. Puțini au curaj să o spună, el e eroul… vă spun eu: Arafat a distrus sistemul de salvare în România, și de prea multe ori, în loc să ajungă cadre medicale specializate, la locul accidentelor ajung paramedici. Din pompieri. Dacă cineva ar face o testare a cunoștințelor de acțiune a acestor paramedici, făcuți prin cursuri, mă tem că ne-am trezi cu un dezastru. Și ne-am putea explica de ce de cele mai multe ori când merg la un accident rutier cu victime constatăm că nu s-a mai putut face nimic. Ba chiar formula jurnalistică este „paramedicii s-au chinuit, dar nu au putut face nimic, omul și-a pierdut viața”. Aș atrage atenția asupra acestui aspect, nivelul de pregătire al paramedicilor, care sunt pompierii… ”, a mai opinat Traian Băsescu.