Plenul Camerei Deputaţilor va dezbate, luni, de la ora 16.00, moţiunea simplă depusă de PSD, împotriva ministrului Agriculturii. Prin această moțiune, „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător – ministrul Adrian Nechita Oros”, semnată de 110 deputați, se cere plecarea imediată a ministrului, care este acuzat că, după 17 luni de guvernare, nu a învăţat nimic şi agricultura traversează cea mai neagră perioadă din cauza „incompetenţei şi amatorismului” de care acesta a dat dovadă. Votul va fi dat miercuri.

„Referitor la agricultură, se poate lesne observa că suntem într-o linie de criză accentuată, cauzată pe de o parte de seceta severă, care ne-a lovit în anul agricol 2019/2020, iar de cealaltă parte de incapacitatea actualului ministru de a elabora politici publice protective şi stimulative pentru sectorul agricol şi al industriei alimentare”, se arată în moțiunea depusă de PSD.

Oros, 17 luni la guvernare, dar cu restanțe

Conform PSD, pe baza datelor oferite de Institutul Național de Statistică, agricultura a avut în 2020 două recorduri negative: cea mai pronunţată reducere de producţie dintre activităţile economice – minus 16,2% la valoarea adăugată creată şi cea mai mare creştere de preţuri – plus 10,5% la preţuri.

„Iată că după 17 luni de guvernare, nu aţi învăţat nimic, domnule Oros! Agricultura românească condusă de dumneavoastră traversează cea mai neagră perioadă, iar acest lucru nu a fost cauzat numai de pandemie sau secetă, ci mai ales de incompetenţa, amatorismul şi mitomania de care daţi dovadă. Cu alte cuvinte, este prea mare pălăria Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru capul dumneavoastră, domnule Adrian Oros! Şi nu o spunem noi, ci o spun în cor fermierii români”, au precizat social democrații.

Semnatarii moţiunii îi transmit ministrului Oros că munca în agricultură „nu e la patru ace, cu batistuţa galbenă apretată la piept”, ci cu „sudoare, cu nelinişti, cu griji, cu mâini crăpate, cu lacrimi uscate pe obrajii trişti, dar mai ales cu sufletul legat de glia strămoşească!”.

În loc de concluzie

Semnatarii moțiunii îl consideră pe Oros cel mai mare daunător al agriculturii românești, motiv pentru care este nevoie de un tratament antidăunător.

„Dumneavoastră, oare, aveţi sufletul legat de glia acestei naţii? Sau l-aţi vândut pe doi arginţi intereselor celor care-şi doresc distrugerea agriculturii României? Răspunsul îl ştiu toţi fermierii, producătorii şi agricultorii români: prin tot ceea ce aţi făcut demonstraţi că sunteţi cel mai mare dăunător al agriculturii româneşti! Şi pentru asta este obligatoriu să plecaţi urgent din funcţia de ministru. Pentru salvarea agriculturii României, plecarea dumneastră din funcția de ministru, este cel mai bun tratament antidăunător”, mai afirmă parlamentarii PSD. în textul moţiunii.

Aceasta este a treia moțiune simplă depusă de către social democrați în numai trei luni de la învestirea Guvernului Cîțu, după cele care i-au vizat pe Vlad Voiculescu (Sănătate) și Claudiu Năsui (Economie), ambele picate.

Sorin Grindeanu îl amenință pe Bode cu moțiunea

Articolul precedentSRI se implică în cercetarea amenințării cu moartea la adresa actriței Maia Morgenstern
Articolul următorBăsescu ar renunța la Arafat de tot: „A distrus sistemul de salvare în România”