Iată cum ne întâmpină ospătarii la terasele din capitală. Răsfoind meniul, observăm imediat și noi că prețurile s-au dublat. Dacă înainte de a izbucni pandemia, o banală salată era aproximativ 20 de lei, acum se apropie vertiginos de 40 de lei.
Pentru început, mergem în Centrul Vechi. Ne așezăm la o terasă. Comandăm o apă plată. Prețul plătit: 12 lei pentru cea mai ieftină.
Ne îndreptăm spre malul Dâmboviței. Stăm de vorbă cu un ospătar. Recunoaște că au plusat destul de mult la preț. Dau vina pe zonă, pe de o parte, dar mai ales pe pandemie, care a sărăcit încasările.
După ce aruncăm un ochi și în meniurile de mâncare, tragem linie și tresărim: dacă am comanda, pe lângă băutură, și o supă, un fel principal și un desert, ar trebui să lăsăm acolo cam 100 de lei.
La fel de mari sunt prețurile și pe litoral. În Portul Tomis de pildă – cea mai ieftină cafea costă 15 lei.
Până acum, industria ospitalității a avut pierderi de peste 7 miliarde de euro , iar aproximativ 12.000 de unități și-au închis definitiv porțile.