S-au găsit vinovaţii pentru dezastrul ecologic de pe lacurile din Nordul Capitalei, unde tone de peşti morţi au fost descoperite la începutul acestei luni. Materialul de degivrare, folosit în exces la dezgheţarea pistelor şi avioanelor ar fi motivul principal.
Comisarii Gărzii de Mediu Ilfov precizează că au fost amendate Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti” SA, doi operatori de handling care au contract cu societatea amintită, precum şi societatea ce deţine Cartierul rezidenţial „Cosmopolis”.
„Referitor la controalele efectuate pe platforma aeroportuară la agenţii economici ce utilizează substanţe chimice, au fost verificate atât Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti” SA, cât şi cei patru operatori de handling autorizaţi de către Autoritatea Aeronautică Civil Română să efectueze operaţiuni, inclusiv de degivrare şi antigivrare pe platforma aeroportuară Otopeni, respectiv SC Aerokraft Consult SRL, SC Menzies Aviaton SA, SC Globe Ground Romania SRL, SC Romanian Airport Services SA, precu, şi unitatea Militară Baza 90 Transport Aerian Otopeni. Verificările au fost efectuate în scopul cuantificării cantităţilor de substanţe chimice utilizate în ultima perioadă de către societăţile menţionate.
În paralel cu aceasta, în vederea stabilirii legăturii de cauzalitate între calitatea apelor evacuate, mirosul şi culoarea nespecifice ale apei de suprafaţă şi condiţiile climatice din ultima perioadă (…) au fost solicitate şi puse la dispoziţie de către Administraţia Naţională de Meteorologie, datele meteorologice aferente ultimei perioade, din care reiese faptul că în ăerioada 01.01-04.02.2019 au fost transmise o serie swe mesaje de vreme severă imediată, mai exact că, în intervalul 24.01.2019 ora 6:00 până în 26.01.2019, ora 14:00, la staţia meteo Băneasa s-a înregistrat fenomenul meteorologic „ploaie îngheţată”.
Coroborat cu acestea, din datele furnizate de către operatorii care efectuează operaţiuni de degivrare/antigivrare, atât a aeronavelor, cât şi a pistelor, s-a constatat utilizarea unor cantităţi foarte mari, mult peste media utilizată, în perioada 24-27.01.2019, precum şi faptul că operaţiunile de degivrare/antigivrare aeronave se face preponderent în zona de parcare aeronave situată în invinta administrată de CN „Aeroporturi Bucureşti” SA”, a precizat Emil Grigore, comisarul şef al Gărzii de Mediu Ilfov
Totodată, analizele efectuate de SC Veolia Apă Servicii SRL, operatorul reţelei de apă şi canalizare din incinta Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti, arată depăşiri ale indicatorilor: materii în suspensie, CCO-Cr, CBO5.
De asemenea, analizele efectuate de Apele Române în aceeaşi perioadă, arată din nou aceleaşi depăşiri ale indicatorilor.
În urma controalelor au fost amendaţi cu câte 60.000 de lei doi din cei patru operatori de handling pentru lipsa autorizaţiei de mediu pentru activităţile desfăşurate, iar Compania Naţională „Aeroporturi Bucureşti” a primit o amendă de 50.000 de lei.
Complexul rezidenţial „Cosmopolis” a fost sancţionat cu amenzi în cuantum de 120.000 de lei, atât pentru lipsa deţinerii autorizaţiei de mediu în calitate de operator de reţele apă-canal, cât şi pentru evacuarea accidentală a apelor uzate.