CCR a decis: trecerea terenului de 46 de hectare de la Romexpo la Camera de Comerț este constituțională

„Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală”, declara deputatul USR PLUS, Cristina Prună

CCR (Curtea Constituțională) a respins astăzi sesizarea înaintată de USR PLUS și UDMR, cu privire la legea prin care 46 de hectare de teren sunt trecute din proprietarea statului în proprietatea Camerei de Comerţ şi Industrie a României, cu scopul de a fi folosite în scopul dezvoltării unui proiect imobiliar, scrie Agerpres.

CCR a amânat „verdictul” în repetate rânduri

După ce au amânat în repetate rânduri pronunțarea deciziei de caz, astăzi CCR a făcut „lumină” și a decis cine are dreptate și cine nu. Astfel, în urma deciziei, aflăm că nici USR PLUS și nici UDMR nu dețin adevărul absolut, în timp ce proiectul de lege care dă mână liberă construirii de noi imobile pe cele 46 de hectare este perfect constituțional – în opinia CCR, desigur.

Adrian Năstase: „Rareș Bogdan sau Dacian Cioloș spumegau la televiziuni împotriva pensiilor speciale, în timp ce ei vor beneficia de mii de euro”

Motivația deputatului USR PLUS Cristina Prună

„Nu este corect să legiferăm politici publice prin intermediul cărora să poată fi date noi ‘tunuri imobiliare’. Unul dintre terenurile care va intra sub incidenţa noii legi este localizat chiar pe Bulevardul Expoziţiei. Dacă se doreşte valorificarea şi dezvoltarea, aici, a unor proiecte imobiliare, ar fi putut fi organizată o procedură transparentă de licitaţie. Susţinem dezvoltarea şi investiţiile, dar nu acordarea cu dedicaţie de terenuri în plină campanie electorală”, declara deputatul Cristina Prună.

USR PLUS și UDMR semnala, astfel, că prin prezentul proiect de lege nu se face altceva decât să se încalce art. 44 alin. (1) şi (2) şi art. 136 alin. (5) din Constituţie, ca urmare directă a nerespectării drepturilor de proprietate ale statului – înstrăinarea prin lege şi fără contraprestaţie, afectarea nelegală a patrimoniului statului.

Textul PLX nr. 452/2020 face referire la o serie de imobile care, deşi neidentificate exact de lege, sunt de notorietate a fi într-o zonă centrală a Capitalei. Or, valoarea unor asemenea imobile poate genera un impact sever asupra bugetului de stat, patrimoniului statului, dar şi economiei, fiind introduse în circuitul economic prin efectul legii în discuţie.

menţionau semnatarii sesizării

Articolul precedentChițac, despre proiectul „Creșterea eficienței energetice a imobilului Liceul Ovidius Constanța”
Articolul următorJudecătorii CSM și soluția din „Dosarul 10 august”: „Apel la decenţă şi moderaţie”
Iulia KELT
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.