Pe ordinea de zi a ședinței CL Sector 5 a fost supus votului un proiect de hotărâre privind deschiderea procedurii insolvenței prin reorganizare a SC Economat Sector 5. Acesta este condus de la finalul anului de Gabriel Crețu, cel care a fost mandatat pentru trei luni pentru „a ține Economat pe linia de plutire”.
Proiectul a fost aprobat cu 17 voturi „pentru” și 10 abțineri. Înainte votării efective, Gabriel Crețu a prezentat un scurt raport în ceea ce privește situația Economat la apoape două luni,
„ Am considerat oportun, cu o lună înainte de terminarea acestui mandat să vă prezint care este situația pentru a lua o decizie. S-au făcut lucruri destul de multe în aceste aproape două luni, am scăzut cu 15% cheltuielile curente ale SC Economat. Am reziliat 13 contracte, împreună cu partenerii, care nu erau utile societății. Au plecat și câțiva oameni, care aveau câte două joburi. S-a scăzut de la 15.000 de lei la 7.000 cheltuiala cu carburanții”, a declarat Gabriel Crețu.
Datorii și procese
Potrivit lui Gabriel Crețu, în momentul de față, „SC Economat are datorii de 37.362.000 de lei plus 3.500.000 către furnizorii de produse alimentare și nealimentare, directe pentru cele trei magazine care funcționează. În același timp, Economat are de primit 53 milioane de lei, de la diverși parteneri, cele mai multe, 47 de milioane sunt de la AES, diferența sunt la diverse firme, cu care suntem în proces. Avem 7 procese pe rol, din care 4 sunt pentru recuperarea unor sume. Mai mult, în depozitele Economatului, sunt produse în valoare de 24.899.000 de lei, dar acestea au fost achiziționate cu mai mult decât este prețul pieței”, a spus Crețu.
ANAF, blochează conturile deja blocate
De altfel, în contul banilor pe care îi au de primit din partea AES, au fost făcute plățile cu salariile celor din cadrul Economat. Totodată, Crețu a menționat faptul că ANAF i-a înștiințat de blocarea conturilor, motiv pentru care acesta solicită măsuri din partea CL, acționarul Economat.
„Având în vedere că în luna februarie, societatea nu a avut bani de salarii, pentru că nu avem încă dreptul de a intra în fondurile noastre de la cele două bănci cu care lucrăm, datorită blocării prin instanță a HCL din decembrie. Salariile ne-au fost achitate de cei de la AES, în contul datoriilor către noi.
ANAF ne-a anunțat că ne blochează conturile, la care oricum nu avem acces, fapt pentru care am venit în fața dvs ca fiind acționari să dispuneți o măsură”, a mai spus Crețu.
Economat Sector 5, organigramă supradimensionată și ineficientă
Abțineri la două proiecte importante pentru Sectorul 5
Două dintre proiectele propuse de primarul Cristian Popescu Piedone, Piaţa Agroalimentară cu parcare supraetajată situată în Şos. Alexandriei nr. 22-24 și Parcarea etajată P+2E, Calea Rahovei nr. 327, au fost respinde de către consilierii locali. Respingere prin abținere masivă, ambele proiecte votul obținând numai câte 4 voturi favorabile.
Următoarea ședință a CL va avea loc pe 31 martie, ora 12.00. „Până atunci, aveți timp să veniți cu proiecte care să fie supuse ordinii de zi. Nu cred că va fi vreo problemă, ca unele proiecte să nu fi primit avizarea pentru punerea pe ordinea de zi”, a încheiat primarul Cristian Popescu Piedone.