Preşedintele Klaus Johannis a anunţat că de luni, 8 februarie 2021, şcolile se redeschid în format fizic.
Loterie: la două cazuri de Covid-19 într-o clasă, se suspendă activitatea clasei, iar la mai mulţi profesori confirmaţi pozitiv, se suspendă activitatea şcolii.
Într-un cuvânt, nesiguranța și scenariile rămân literă de lege și litera care sfidează legea. Și eternul ”3 la zece mii, hai că-ți fac și o reducere”.
Consiliul Elevilor a solicitat ca prima săptămână de școală să se desfășoare exclusiv online, pentru a da timp școlilor să se pregătească. De asemenea, elevii au reclamat faptul că școlile nu au la dispoziție în acest moment decât trei zile, în condițiile în care ordinul comun al ministrului Educației și ministrului Sănătății nu a fost încă publicat.
Copilul: marioneta Ministerului Educației
Elevul nu este un “obiect”, ci un membru al societății, un membru care are drepturi şi obligaţii: dreptul la educație și obligația de a respecta regulamentele și deciziile unității de învățământ.
Da, elevul este parte din societate, dar ce se întâmplă atunci când societatea decide că educația primează, iar sănătatea devine cursul facultativ, cursul pe care îl bifezi pe alocuri, doar cu o mască impusă și un dezinfectant la purtător?
În data de 1 februarie, în condițiile în care mulți militau pentru redeschiderea școlilor, în Sectorul 6 al Capitalei se numărau 6 școli în care există pericol de incendiu. Se numărau improvizații, lucrări de mântuială, iar controalele făcute de primar au intervenit fix după tragedia de la Institutul Matei Balș. Coincidență?
În anumite școli nu există hidranți, măști, dezinfectant și nu, nu se respectă acea distanțare despre care vorbesc autoritățile.
Au murit zece oameni în cea mai ”recentă” tragedie tipic românească și s-au continuat insistențele pentru redeschiderea fizică a școlilor. Dar. Există școli asemănătoare celor din Sectorul 6, unele descoperite, cele mai multe, nu. Așa cum există un pericol ceva mai mare decât incendiul: boala.
Boala nu ține de asigurare în caz de flăcări, nu cunoaște condiții de evacuare a virusului și nu poate fi ocolită cu hidranți.
”Da, sunt un părinte d-ăla nașpa, căruia i se pare că școala online funcționează”
Pentru fiecare răcnet de independență al părinților care, din diverse motive, insistă pe școala fizică există și părintele îngrijorat, părintele responsabil care, până la urmă, are cea mai nepopulară opinie:
”Bun, societatea a decis: de luni dacă ai copil în clasele I – IV trebuie să-l duci la școală.
Na, acum eu sunt d-ăla care nu s-a îmbolnăvit și a stat izolat ca să se ferească și nici nu ar vrea să ia virusul infam acum în ceasul al 12-lea când suntem atât de aproape de vaccin.
Da, sunt un părinte d-ăla nașpa, căruia i se pare că școala online funcționează, chiar dacă nu la capacitate maximă, dar cumva prefer așa până vine vaccinul, prefer să mă feresc și să-i feresc pe cei apropiați de un sejur la spital.”
”Am unul dintre copii în clasă primară. Practic, societatea mă condamnă să mă infectez”
”Eu acum ce alternativă am? Practic societatea m-a condamnat, contrar eforturilor mele de a ține pandemia în frâu, m-a condamnat la posibilitatea destul de mare să mă infectez cu noile tulpini de virus care stau la coadă în vamă. Și asta pe baza unui singur criteriu: am unul dintre copii în clasă primară. Singura mea vină este că nu l-am făcut mai repede sau mai târziu. Acum eram boier.
Am eu vreo șansă să ripostez? Treaba cu „nu vreau să mă îmbolnăvesc și să mă expun până mă vaccinez” nu este prevăzută de lege”.
Sunt cuvintele, întrebările și nesiguranța unui părinte. Pentru Răzvan Baciu, viața copiilor contează la fel de mult ca pentru oricare alt părinte. Ceea ce nu acceptă, în schimb, este riscul, biletul de loterie și nici o falsă bravură.
Revoltele rămân la stadiul de Facebook, iar mult dorita normalitate și aplombul cu care unii vor să respecte legea vor duce la nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor. Prea puțin mai contează cine a respectat și cine nu, cine se protejează și cine nu.
Ministrul Educației: ”Dacă se menţin cifrele de azi, luni se întorc la şcoală 2,4 milioane de copii. Elevii vor sta câte doi în bancă”.
Sau: România, țara unde legea este un curs facultativ.