Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica a fost trimis în judecată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, sub acuzația de abuz în serviciu. În același dosar este menționat și fostul primar, Gheorghe Nichita (aflat în stare de detenție, în altă cauză), precum și trei persoane din cadrul Direcției Tehnice și Investiții, Serviciului Juridic, respectiv Serviciului Administrativ. Toți cei cinci inculpați sunt acuzați de abuz în serviciu, iar cu excepția lui Nichita, sunt trimiși în judecată în stare de libertate.
Acuzația care îl vizează pe Chirica face referire la fapte din 2013, atunci când actualul edil era viceprimar al municipiului iași și avea drept deplin de semnătură, în condițiile în care îl înlocuia pe primarul Nichita. Prejudiciul estimat este de peste 503.000 lei.
Potrivit procurorilor, „în cursul anului 2013, inculpaţii CHIRICA MIHAI, NICHITA GHEORGHE, FLORESCU DOINA, CHIŞCĂ COSTICĂ-EUGEN şi TOMORUG PETRU DUMITRU, au demarat o procedură de achiziţie nelegală, procedură în baza căreia, la data de 16.05.2013, Municipiul Iaşi a încheiat patru contracte de leasing operaţional, în calitate de utilizator, având ca obiect trei autoturisme marca Skoda Octavia şi unul Skoda Superb, cu toate că, la acel moment, le era interzisă autorităţilor şi instituţiilor publice, potrivit art. 24 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2009, preluarea în leasing de autoturisme”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.
Durata contractului a fost de patru ani, iar prin respectiva achiziție, s-a cauzat atât o pagubă bugetului local al Municipiului Iași, în cuantum de 503.482,17 lei, cât și o vătămare a intereselor legitime ale unității administrative-teritoriale Municipiul Iași.
„ Inculpatul Chirica Mihai, în calitate de viceprimar al municipiului Iaşi, înlocuitor de drept al primarului (autoritate executivă a administrației publice locale şi ordonator principal de credite), în exercitarea atribuţiilor conferite prin lege cu privire la gestionarea fondurilor publice şi a patrimoniului public, cu referire la repartizarea, angajarea, lichidarea şi ordonanţarea cheltuielilor bugetare, în perioada februarie – mai 2013, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, prin încălcarea dispoziţiilor legale, a aprobat mai multe documente prin care se solicita «achiziţionarea a 4 (patru) autoturisme cu un grad de operativitate ridicat şi dotate corespunzător», aprobând ulterior şi Caietul de sarcini privind furnizarea a 4 (patru) autoturisme prin leasing operaţional, document în conţinutul căruia au fost inserate specificaţii tehnice proprii unui anume producător şi unei anume mărci, respectiv ale mărcii Skoda”, mai arată procurorii.
Primăria Municipiului Iaşi a comunicat că nu a fost constatat niciun prejudiciu pe care autoritatea locală să îl invoce, drept urmare nu se constituie parte civilă în procesul penal. În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii.Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Iaşi la data de 27.01.2021.
Ce spune primarul Mihai Chirica
Primarul Mihai Chirica s-a declarat surprins de decizia procurorilor, în contextul în care atât Curtea de conturi, cât și instanțele de judecată au demonstrat că nu există niciun prejudiciu pentru bugetul local.
„Am aflat din mass-media de faptul că mai mulți demnitari și angajați ai Primăriei Municipiului Iași, printre care și eu, au fost trimiși în judecată în dosarul contractării serviciilor de leasing pentru patru autoturisme. Opinia publică trebuie să știe că în acest caz, deschis în urma unei plângeri, inclusiv Direcția Nationala Anticorupție a făcut verificări minuțioase, încă din 2013, timp de circa șase ani, constatând că nu există fapte de corupție în competența sa. În plus, mai multe expertize, inclusiv ale Curții de Conturi, precum și instanțele de judecată au demonstrat că nu există niciun prejudiciu pentru bugetul local, motiv pentru care mă simt surprins de această decizie”, a spus Mihai Chirica, citat de ziare.com.