Decembrie fără colindători: măsură drastică sau regulă de bun simț?

Ne putem bucura de Anul Nou respectând regulile

Măsură drastică pentru unii sau o regulă care poate fi respectată cu ușurință de alții, problema colindatului pe perioadă de pandemie a împărțit România în două tabere: dacii verzi și restul.

Problemă reală, moft și un nou motiv de smiorcăială pandemică: a fost interzis colindatul în județul Gorj. În luna octombrie, titlurile știrilor insistau pe faptul că virusul le fură copiilor bucuria de a colinda de Halloween. Că e tradiție.

În ciuda recomandărilor făcute de medici, a dulciurilor care au circulat din mână în mână, sau a măștilor chirurgicale purtate strâmb, au fost cazuri în care copiii au mers la colindat. Ce e drept, grupurile au fost mai mici și s-a respectat o oarecare distanță.

Cu toate acestea, unora dintre români le este aproape imposibil să trăiască fără tradiții, chit că sunt tradiții inventate peste noapte sau obiceiuri moștenite de la stră-stră-străbunica. Obiceiuri care ar putea fi puse pe pauză pentru luna decembrie a anului 2020. Sau amânate pentru decembrie 2021. Chestiune de bun simț.

Gorjul și șomajul colindătorilor

Anunțul conform căruia tradiționalul colindat va fi interzis în Gorj a fost făcut de purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Aceasta le-a transmis locuitorilor din județ că în acest an, de Crăciun, și reuniunile de familie ar trebui restrânse, sănătatea fiind prioritară.

„Având în vedere prevederile articolului 6 din Hotărârea nr. 52 din 5 noiembrie 2020, a Comitetului pentru Situații de Urgență, în această perioada este interzisă organizarea oficierilor de iarnă. Cu alte cuvinte, anul acesta de Crăciun reuniunile de familie vor fi mai restrânse, iar colindatul va fi interzis”, a spus Daiana Militaru, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Colindatul a fost interzis în Gorj, din cauza pandemiei

Nu este doar cazul județului Gorj. Exact ca în primăvară, când Paștele a fost ”decalat”, ne așteptăm și la sărbători de iarnă neobișnuite, unele autorități locale luând măsuri drastice.

În județul Giurgiu s-a luat măsura interzicerii colindatului, dar regula este valabilă și pentru alte județe. Cu alte cuvinte și, potrivit declarațiilor făcute de Raed Arafat, sfatul este să evităm, pe cât este posibil, mersul cu colindul, chiar dacă este o tradiţie. Și chit că locuim în Giurgiu, București sau Popraca din Deal. Ce declară Arafat:

Mersul din casă în casă, intratul în mai multe case în aceeaşi zi şi te duci, te întâlneşti cu cineva, mai stai un pic, mai scoţi masca în casă, mai ieşi, te mai duci la altcineva, riscul de infecţie creşte foarte mult şi pentru cei la care ai mers tu, şi pentru tine, care ai intrat în mai multe case.

Românul privește spălatul pe mâini ca pe o măsură drastică. Românul nu poate concepe că marea îl așteaptă și în vara lui 2021. Și că tăiatul porcului, sarmalele sau caltaboșul nu țin de Biblie, oricât de habotnic ai fi. Românul își pune speranța în moaște așa cum speră oncologul în chimioterapie.

Cel mai probabil, revoltații de serviciu vor porni răscoale și se vor întrece în răcnete de independență, pentru a umple, mai târziu, paturile de la ATI.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentNouă finanțare BERD pentru cea mai mare companie din România de apă și apă uzată/reziduală
Articolul următorMihai Gâdea, înjosit de Claudiu Târziu: ”Inconștientul rujat, ca o cocotă masculină”
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time