S-a vrut democrația, se vrea libertatea și ne mândrim cu votul. Ne mândrim cu faptul că s-a murit la revoluție pentru democrație și că am supraviețuit erei comuniste ronțăind banane verzi o dată în an, la Crăciun, și că ne-am deșteptat în același timp cu imnul. Mândria se oprește pe 6 decembrie 2020. Brusc, revoltător, inutil.

Pe 6 decembrie 2020 au votat mai puțin de 6 milioane de români. Restul a preferat să se revolte împotriva viitorului, împotriva democrației, împotriva buletinelor celorlalți. Cu nervi și cu lipsa unui argument.

Votul pentru AUR este răzbunarea Diasporei

Tânăr nervos, la 40 de ani:

„E ultima oară când mai votez!“

”Dragul meu, deși aș avea motive (temporale) întemeiate, nu m-aș grăbi să spun o asemenea enormitate. Democrația nu se construiește pe lașități, retrageri, spaime ori somații. Iar România nu e o țară pierdută undeva, în eter… Doar că unii dintre oamenii ei pricep mai greu legătura cauză-efect.

Nu ne rămâne decât să-i învățăm ce am învățat noi înșine de-a lungul istoriei. Poporul român nu e mai leneș ori mai nevolnic decât alte popoare. Urmează încă patru ani de școală, cu lecții la seral.

Mihai Șora, 7 decembrie 2020”, a scris Mihai Șora pe pagina de Facebook. Sau: a scris un om care a ajuns la vârsta de 104 ani.

Motivele halucinante și stupide pentru care nu s-a votat: pentru că e mai important timpul petrecut pe pârtie, la schi. Pentru că nu am avut cu cine. Pentru că votul nu contează. Pentru că nici prietenii nu au votat. Pentru că nu vrem să fim manipulați. Pentru că ”ne-am săturat”. Pentru că nu am avut reședință. Pentru că ne e teamă de boală.

Nu ne este, în schimb, teamă de boala cu care vom trăi până la alegerile viitoare.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentVotul pentru AUR este răzbunarea Diasporei
Articolul următorCapul lui Barna vrem: „ Vina pentru acest scor e a conducerii”
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time