Transelectrica - Foto Facebook

Înființată în anul 2000 prin reorganizarea fostului CONEL, Transelectrica este, la ora actuală, operatorul național de transport al energiei electrice din România. Deține monopolul pe piața energiei la capitolul transport și, astfel, face regulile. Transelectrica este și singura companie românească de stat listată la Bursă.

Așa începea articolul scris in Ziarul de Investigații din data de 20 septembrie 2019. Ai zice că după mai bine de patru ani lucrurile, năravurile s-au mai schimbat…Ei bine nu! Aceleași personaje, unele cu nume schimbate fac în continuare legea în Transelectrica. Sigur, din ”gașca” respectivă unii au părăsit locul, alții… le-au luat locul.

Fosta doamnă Teodoru, actuală Filipoiu

Doamna Alina Elena Filipoiu vrea să fie neapărat repusă în funcție. Într-o viață ideală ar fi simplu – examen pe competențe și totul se rezolvă! Nu știu dacă doamna Filipoiu are sau nu competențe în zona pe care și-o dorește atât de mult, dar pare că aceasta ar exercita presiuni asupra juristului Transelectrica Bacău – Cristian Lungu, ”să nu se implice prea mult” in dosarul nr 1134/110/2023 aflat pe rolul Judecătoriei Bacău, care are ca obiect anularea deciziei de reorganizare, reclamant fiind Filip Bogdan împotriva CN de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A.

Mai exact, dacă instanța ar decide anularea deciziei de reorganizare, doamna Alina Filipoiu revine în Directorat împreuna cu domnul Tătaru.

Pentru interesele unui fost prim-ministru?

Împreună cu Alina Filipoiu, Florin Tătaru își asigură majoritatea probabil, pentru a putea servi interesele unui fost prim-ministru care ar aduce firme turcești să deruleze proiecte în energie!

În calitate de director cu drept de decizie și administrare a TRANSELECTRICA acesta deține informații de interes național din interiorul Companiei cu privire la noile schimbări legislative la care Transelectrica lucrează împreună cu ANRE, cu privire la reglementarea stocării energiei, consumuri previzionate, planuri de dezvoltare Transelectrica în rețea de care pot beneficia dezvoltatorii, bune practici de servicii de sistem ale Transelectrica, date de expirare a avizelor tehnice către grupuri din ”grupul fotbaliștilor” care dezvoltă afaceri în domeniul energiei. Dacă aceste informații ar ajunge în folosul diverselor companii nou aduse de fostul prim-ministru?!

Dar cred în cinstea și integritatea morală a domnului Tătaru și refuz să cred că ar putea fi posibil așa ceva. Până la proba contrarie!

Și pentru alte interese?

De asemenea, pare că Florin Tătaru ar avea intâlniri frecvente cu reprezentantii MASS ENERGY, societate controlată de omul de afaceri iordanian Ahmad Ismail Saleh, cel care a cumpărat de la statul român Complexul Energetic Mintia, un complex strategic având in vedere puterea centralelor de generare energie peste 7000 MW, pentru care Tătaru vine cu bune practici de sistem sau cu variante de stocare a acesteia, având în vedere că statul român înregistrează consumuri scăzute de energie și este obligat să închidă Hidroelectrica din când în când.

In calitatea lui de Director cu drept de decizie și administrare a TRANSELECTRICA a inițiat și dus la bun sfârșit sponsorizări către diferite ONG-uri, biserici și asociații sportive din Satu Mare și Baia Mare. Sursele mele susțin că ar fi vorba despre o cupă de schi in luna aprilie la Baia Mare, sponsorizare inițiată și dusă la realizare prin susținerea exclusivă a Directorului Tătaru în valoare de 100.000 lei.

Pe măsură ce lucrurile vor evolua, și eu vă voi ține la curent.

VIASorin PREDA
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentAdrian Câciu: „Salariul mediu net a depășit 1.000 euro/ lună”
Articolul următorTaxarea jocurilor de noroc la distanță a adus de 2,16 ori mai mulți bani la bugetul de stat în 2022, față de 2021
Sorin PREDA
Senior partner Ziarul de Investigatii