Astăzi, premierului PSD Marcel Ciolacu participă la Summit-ul Autorităților Publice Locale din România, ocazie cu care a susținut, ca și alți deminitari, o alocuțiune, în cadrul căreia a abordat mai multe teme.
De la început, cum se cuvine, Ciolacu a ținut să le mulțumească organizatorilor, subliniind că primarii reprezintă „adevărata stabilitate a venit de la administrațiile locale”, dat fiind că au „un mandat de patru ani de zile”, în vreme ce guvernul, în ansamblul său, își schimbă componența mult mai des.
Nu au lipsit referirile la actuala coaliție de guvernare, care oferă – în viziunea lui Ciolacu – stabilitate și „democrație consolidată, după 32 de ani”. Și, dacă tot a accentuat acest aspect, premierul a mai adus o temă în atenție: relația pe care o are cu ministrul PNL al Finanțelor, Marcel Boloș.
Boloș, un ministru tot mai criticat în ultima vreme, mai ales de când cu Legea pensiilor, și despre care recent chiar Ciolacu a spus că „e mai supărăcios”, după ce acesta a avut mai multe momente de ezitare atunci când Legea cu pricina a ajuns pe masa Guvernului.
„Nu știu dacă este Marcel Boloş astăzi în sală, dar mă bucur mult că ați avut întâlnirea ieri, pentru că Marcel a reușit până la urmă și s-a străduit pentru acest lucru să-mi ia fața și să devină un fel de păpușă voodoo, pe care toată lumea în fiecare zi trebuia să-l înțepe.
Eu nu am să-l înțep niciodată pe Marcel Boloş. Eu nu am să uit niciodată ceea ce a făcut Marcel Boloş la Ministerul Fondurilor Europene (…). Știu ce l-a speriat pe Marcel Boloș ca ministru al Finanțelor. Știu și eu, știți și dumneavoastră la fel de bine ca și mine.
Marcel Boloș a văzut pericolul blocajului total al României, pericolul de a pierde peste 70 de miliarde de euro bani europeni. Pericolul, fiindcă, când vorbim de PNRR nu ar trebui să vorbim în primul și în primul rând despre bani; ar trebui să vorbim despre reformele care sunt în PNRR. Păi, acesta era adevăratul pericol! Știu că s-au luat acele măsuri fiscale. Mai nou, discuția aprinsă pe legea pensiilor, dacă este sau nu sustenabilă atât anul acesta, anul viitor, în anii viitori…
Nu are o problemă România cu banii. Ăsta este adevărul. România nu are o problemă macroeconomică. România are o problemă în ceea ce privește deficitul, are o problemă în ceea ce privește prioritizarea cheltuielilor. Ăsta e adevărul. S-a cheltuit prea mult în toate direcțiile, încercând să acoperim absolut totul și am uitat un lucru esențial: până pe 31 decembrie închidem un exercițiu financiar, 2016-2020. Asta este prioritatea și a administrației centrale și locale și asta este prioritatea României. (…)
Puteți să mă înjurați, puteți să-l înjurați pe domnul Bolos. Un singur lucru cred că am greșit – este faptul că în aceste patru luni, cinci luni aproape, de când sunt prim-ministru, n-am făcut un program cu dumneavoastră foarte clar și cu o agendă, cu o ordine de zi prestabilită, să avem de cel puțin o dată pe lună o întâlnire aplicată cu problemele din administrație. (…)
Cred că sunt foarte multe de spus. Există și primari care se plâng în continuu pe Facebook și spun „ce nenorocire a creat Guvernul, această coaliție, ce dezastru este că nu avem bani”, dar au excedente în cont de sute de milioane de euro. Trebuie să vedem toate aceste realități! Nu poți să ai excedent – cu adevărat, știu și eu, că am lucrat în administrație și știți bine că vin din administrație – nu poți să ai excedent pe care l-ai calculat, să ai cofinanțarea pentru fonduri europene, plățile urgente pe care le ai, nu poți să ai excedent de zeci de milioane de euro și să înjuri Guvernul și să ceri bani de la Guvern. Nu funcționează așa.
Deciziile trebuie luate de către ministrul de Finanțe, de către coaliție. Nu mai trebuie să avem decizii la paușal. Cei harnici trebuie încurajați. Este cred că ultimul tren de dezvoltare – și regională, și locală, și cu PNRR, și cu exercițiu financiar, ambele suprapuse. E cea mai mare provocare administrativă în acest moment să vedem dacă avem capacitatea administrativă de a funcționa cu aceste două provocări suprapuse în acest moment.
Trebuie să ne schimbăm, nu trebuie să ne fie frică. Când aud vorba străveche „capul plecat, sabia nu-l taie!”… Nu cred că există o prostie mai mare în neamul românesc decât această zicală.
Oameni buni, trebuie să avem și să ne asumăm un plan și niște proiecte regionale majore cu care să mergem la Uniunea Europeană și vă garantez că nu ne va refuza nimeni niciodată. Dar trebuie să fim coerenți. Cum adică „capul plecat, sabia nu-l taie”?! Păi, așa, niciodată nu o să înaintăm. Totdeauna o să ne pitim și o să încercăm să supraviețuim ba politic, ba administrativ. E prea mare dinamica, ca să nu ieșim din logica asta”, a spus premierul Ciolacu.