Un „proaspăt” deputat AUR, Raluca Maria Borta, aleasă pe listele din Brașov, a anunțat ieri conducerea Camerei Deputaților că a demisionat din partid.

Numită deputat în august 2023, după decesul parlamentarului neafiliat Francisc Tobă, Raluca Maria Borta se arată acum nemulțumită de modul în care se face politică în AUR, unde nu se mai caută „valori”, ci este o goană după voturi. Cum s-ar spune, mai puțină calitate, mai multă cantitate.

Chiar dacă și-a depus demisia din formațiunea care a propulsat-o pe liste, Borta nu pleacă din Parlament, anunțul său vizând strict plecarea „din Partidul Alianța pentru Unirea Românilor, precum și din calitatea de membru al grupului parlamentar AUR, începând cu data de 10.11.2023”.

Cum ar veni, Borta a rezistat în Camera Deputaților doar câteva luni, timp în care a luat cuvântul o singură dată – respectiv la „depunerea jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor” și a avut 8 propuneri legislative inițiate.

Cunoscută sau nu, Raluca Maria Borta și-a explicat gestul demisiei pe Facebook, așteptându-se la „reacții diferite, unii nu vor fi de acord sau se vor simți dezamăgiți”.

Ex-deputata AUR explică și cum a ajuns în partid și faptul că a candidat la localele din 2020 pentru funcția de primar al orașului natal Făgăraș, crezând într-un „grup de oameni curajoși, care promiteau să lupte împotriva sistemului care a sărăcit România în ultimele 3 decenii, care promitea schimbarea clasei politice cu oameni tineri si capabili să reconstruiască Romania din temeli, tineri care să facă o altfel de politică, o politică în favoarea poporului și nu a intereselor de partid sau a unor categorii privilegiate de români”.

În postarea de pe Facebook, Borta mai arată că la localele din 2020 nu a avut „prea multă susținere de la nivel central”, nu a obținut un rezultat bun, însă ulterior a „intrat direct în febra următoarelor alegeri, conștientizând că localele au fost doar un exercițiu pentru alegerile parlamentare ce urmau să vină”.

M-am alăturat proiectului AUR, proiect menit să schimbe actuala clasă politică cu oameni noi, care nu au mai făcut politică. (…) La început, la Brașov eram doar o mână de oameni simpli care ne doream schimbarea și ne-am implicat activ în cele două rânduri de alegeri care au urmat.
Datorită implicării mele active am fost numită coordonatorul AUR la nivel de Brașov, fiind împuternicită de către conducerea centrală să reprezint partidul la nivel de județ. Au urmat zeci de telefoane și intervievări pentru a găsi printre cei înscriși cele mai bune persoane pentru a reprezenta partidul la alegerile locale.(…)

Rezultatul muncii s-a văzut la numărarea voturilor, reușind să scoatem un procent mulțumitor (8,2% după redistribuiri) și un mandat de deputat.
Nu am luat pauză nici după alegeri. De acel moment a început adevărata muncă de identificare și contactare de membrii și simpatizanți, urmate de drumuri în teritoriu și ședințe pentru a înființa organizații locale.

În toate întâlnirile s-a interat același lucru: că e nevoie de oameni noi, oameni care nu au mai făcut politică, dar dornici să se implice în localitățile lor. Toate au fost eforturi susținute ale unor oameni simpli care își doreau o schimbare adevărată.

Un aspect cu care am rezonat, așa cum am menționat anterior, a fost acela că partidul AUR va căuta oameni noi, oameni care să nu fi avut funcții în alte partide politice. În momentul de față se dă o luptă acerbă între foști membrii ALDE, PRO ROMÂNIA și alte formațiuni politice pentru preluarea organizațiilor locale AUR.
Nu se mai vorbește de oameni noi, ci se dau organizații locale celor care aduc cât mai mulți oameni cu ei; nu se mai vorbește de patrioți sau naționaliști ci de oameni care aduc voturi.

Vreau să le mulțumesc celor care au muncit cot la cot cu mine pentru a construi un nucleu autentic, fie că mai sunt sau nu membrii AUR. Rezultatele muncii noastre s-au văzut la evaluarea filialelor județene AUR dinaintea Congresului Național din 27 Martie 2022, când AUR Brașov s-a clasat pe poziția a patra în top 5 filiale cu randament, surclasând județe cu o filiala mult mai numeroasă. Aceste rezultate au determinat conducerea centrală în a-mi acorda un loc în BNC, Biroul național de conducere al AUR”, explică Raluca Maria Borta, care precizează și că a luat decizia de a-și „croi propria identitate politică, în baza unor convingeri și valori personale autentice”.

Articolul precedentCiolacu spune despre Boloș că a devenit „un fel de păpușă voodoo”
Articolul următorFederația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate pichetează astăzi Guvernul