Proteste în Sănătate astăzi, la Guvern.

Blocul Național Sindical anunță că Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate va picheta sediul Guvernului, însă acțiunile de protest sunt doar la început.

Potrivit unei informări a BNS, „marți, 14 noiembrie 2023, începând cu ora 12.00, va avea loc o acțiune de pichetare în fața Guvernul României, organizată de Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, afiliată la BNS. Angajații din Casele de Asigurări de Sănătate din toată țară continua protestele și o parte dintre aceștia vin la București pentru a-și exprima nemulțumirile”.

Explicația este aceea că protestele au la bază în principal lipsa dialogului social, nerezolvarea problemelor din sistem şi faptul că salariile nu au mai crescut din 2018.

Mai mult decât atât, angajaţii CNAS, membri ai Federaţiei Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, se află în protest generalizat la nivel naţional pe perioadă nedeterminată, luând decizia de a sista plăţile către spitale şi furnizorii de servicii.

De altfel, majoritatea salariaţilor din CNAS, CASMB,CJAS-uri şi OPSNAJ intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminată.

În ciuda unor promisiuni care ne-au fost făcute după protestul din data de 10 iulie 2023, am constatat că s-au găsit soluţii prin ordonanţe de urgenţă pentru alte categorii de salariaţi din sănătate, cu excepţia noastră.

Odată cu anunţul public al Guvernului, concretizat prin asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariaţi din CNAS, CASMB, OPSNAJ şi CAS judeţene au migrat către alţi ordonatori de credite din sistemul public”, precizează sindicaliștii, cu mențiunea că 25% din totalul salariaţilor s-au reorientat către alte locuri de muncă, „în ultimii 4 ani, prin plecări voluntare”, „din motive de politică salarială”.

Articolul precedentUn deputat AUR, demisie din partid la câteva luni de la preluarea mandatului; își caută „propria identitate politică, în baza unor convingeri și valori personale autentice”
Articolul următorBanii din fondul de rezervă bugetară, folosiți pentru finanțarea de cheltuieli curente și de capital. Năsui: „Avem niște legi care previn acest șvaițer bugetar”