Guvernul urmează să discute despre aprobarea acordării unor ajutoare de urgenţă familiilor şi persoanelor afectate de tragicul eveniment produs în localitatea Crevedia, dar și pentru sprijinirea persoanelor singure şi familiilor ale căror locuinţe/gospodării şi bunuri au fost afectate de tragicul eveniment se vor aproba ajutoare de urgenţă, indiferent de veniturile acestora, cu sume cuprinse între 1.500 lei şi 10.000 lei, în funcţie de gradul de afectare a locuinţelor şi bunurilor.
În ședința programată a avea loc astăzi, pe ordinea de zi sunt două proiecte care iau în considerare cele de mai sus, în condițiile în care zilele trecute, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunțase că ia în calcul acordarea de sprijin pentru familiile victimelor și pentru cei afectați de tragicul eveniment de la Crevedia.
Potrivit primului proiectul de hotărâre de Guvern, se vor acorda 2.000 euro pe lună însoţitorilor persoanelor rănite care sunt tratate în străinătate, dar și însoţitorilor persoanelor rănite care sunt tratate în România şi 1.500 lei persoanelor rănite, care au fost spitalizate şi externate.
„Ajutoarele de urgenţă (…) sunt acordate ca sumă forfetară destinată unor cheltuieli de transport, cazare, masă, precum și altor cheltuieli neprevăzute şi se acordă persoanelor care însoţesc răniţii, denumite în continuare însoţitori, precum și persoanelor rănite care au fost spitalizate și externate. (…)
Ajutorul (…) se acordă pentru un singur însoțitor al rănitului. (5) Prin însoțitor se înțelege soț/soție, părinte, copil, nepot sau o altă rudă care formulează solicitarea prevăzută la art.2. (6) Nivelul prevăzut la alin. (3) lit.a) se calculează la cursul euro stabilit de Banca Naţională a României în ziua anterioară celei în care însoţitorul solicită iniţial ajutorul prevăzut la alin. (…)
Ajutoarele de urgenţă (…) se acordă la solicitarea însoțitorului și (…) la solicitarea rănitului, pe baza formularului pus la dispoziție de Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, la care se atașează copia actului de identitate al însoțitorului sau rănitului. (…)
Solicitarea se depune în format scris la agenția județeană pentru plăți şi inspecție socială, respectiv a municipiului București, denumită în continuare agenție teritorială, în a cărei rază teritorială locuiește însoțitorul sau rănitul, fie electronic în secțiunea special creată pe site-ul propriu al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, www.mmanpis.ro”, se arată în proiect.
În același timp, pentru sprijinirea persoanelor singure şi familiilor ale căror locuinţe/ gospodării şi bunuri au fost afectate de tragicul eveniment se vor aproba ajutoare de urgenţă, indiferent de veniturile acestora, cu sume cuprinse între 1.500 lei şi 10.000 lei, în funcţie de gradul de afectare a locuinţelor şi bunurilor – în total 1.283.200 lei pentru sprijinirea unui număr de 306 familii şi persoane singure.
În acest caz, se explică faptul că „propunerile de ajutoare de urgență au la bază anchetele sociale efectuate de către agențiile teritoriale pentru plăți și inspecție socială, centralizate la nivelul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, care a transmis situațiile centralizatoare cu respectivele propuneri Ministerului Muncii și Solidarității Sociale”.
Concret, este vorba despre 37 familii și persoane singure se află în situații de necesitate cauzate de incendii care au afectat atât locuințele, anexele gospodărești, cât și bunurile de folosință îndelungată, familiile respective confruntându-se cu probleme socio-materiale și de locuit, unele dintre acestea având și probleme de sănătate, motiv pentru care se află în imposibilitate ca din veniturile proprii să-și poată repara locuințele, 21 familii care au fost afectate de inundații – situațiile de necesitate fiind înregistrate și evaluate prin anchete sociale anterior aprobării Hotărârii Guvernului nr.559/2023 privind acordarea unor ajutoare de urgență pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice deosebite în anul 2023, iar în cazul altor 248 familii și persoane singure din județele Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și municipiul București s-a constatat că „se confruntă cu situații deosebite determinate de starea de sănătate ori de alte cauze care pot conduce la apariția sau sporirea riscului de excluziune socială și necesită ajutoare de urgență în sumă totală de 915.700 lei”.