Zeci de percheziții în această dimineață, derulate sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Potrivit anchetatorilor, sunt vizate mai multe imobile pe raza municipiului București și a județului Ilfov, într-un dosar în care se efectuează cercetări pentru înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals în declarații, în legătură cu mai multe tunuri imobiliare.
În total, sunt efectuate 35 de percheziții domiciliare, acțiunile fiind întreprinse de polițiștii din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice – DIC, DGPMB și IPJ Ilfov, care au beneficiat și de sprijinul lucrătorilor SIAS.
„Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat faptul că, începând cu anul 2018, pe raza municipiului București, un grup compus din peste 20 de persoane a dezvoltat un circuit imobiliar fraudulos, care a constat în efectuarea mai multor tranzacții de vânzare-cumpărare a unui număr de 28 de imobile–terenuri aflate în patrimoniul Primăriei Generale a Municipiului București, prin utilizarea unor hotărâri judecătorești falsificate, care atestau în mod nereal faptul că pretinșii proprietariai imobilelor dobândiseră imobilele în cauză în baza uzucapiunii de 30 de ani.
Ulterior, imobilele astfel întabulate în mod fraudulos erau vândute către mai mulți intermediari din cadrul grupului și apoi,mai departe, către alți cumpărători, pe două dintre aceste terenuri fiind edificate în prezent ansambluri rezidențiale – locuințe și spații comerciale”, au detaliat procurorii.
Potrivit Poliției Române, parte dintre actualii proprietari au fost chiar cumpărători de bună credință, care nu au avut la cunoștință ilegalitățile imobiliare.
„Prin activitatea infracțională desfășurată, persoanele cercetate ar fi obținut venituri de aproximativ 6.000.000 de euro.
La sediul Inspectoratului General al Poliției Române vor fi aduse 24 de persoane (18 persoane bănuite), în vederea realizării activităților specifice de urmărire penală si pentru dispunerea de măsuri corespunzătoare.
În cadrul activităților desfășurate, se urmărește și descoperirea de bunuri, în vederea luării măsurilor asigurătorii de recuperare a prejudiciului”, a transmis Poliția Română.