Sursa foto: Mediafax
Sursa foto: Mediafax

După o perioadă în care nu a mai comentat (aproape) nimic vizavi de situația din țara noastră, justiție, politică, administrație sau economie, ex-premierul Adrian Năstase vine cu un articol în care lasă să se înțeleagă că are informații care nu sunt chiar accesibile publicului larg.

Scurta „incursiune” publicată pe blogul său are legătură cu fake-newsurile și modul în care acestea influențează opinia publică – mai ales în perspectiva campaniilor de dinaintea alegerilor de anul viitor, ba chiar ar putea avea legături și cu războiul din Ucraina.

Năstase scrie că în acest moment se fac anumite verificări dispuse de la nivel înalt, încă de la început în materialul de pe blog având o întrebare, oarecum retorică: „Vor urma arestări, în România, în lumea trolilor?”.

Pe scurt, autoritățile ar fi pe urma celor denumiți generic „troli”, urmând ca aceștia, odată deconspirați, să fie trași la răspundere. Aceasta în condițiile în care, potrivit lui Năstase, ar fi vorba despre „rețele (…) constituite la nivelul unor formațiuni politice sau organe de media”.

Din ce am aflat, se pare că la nivelul Ministerului de Interne și al serviciilor de informații s-a constituit un colectiv de monitorizare a rețelelor de troli ce au fost constituite la nivelul unor formațiuni politice sau organe de media, urmând ca organizatorii acestora să fie aduși în fața instanțelor.

Pare că fenomenul a căpătat o amploare deosebită, prin folosirea AI, iar utilizarea unor IP-uri din țară și din străinătate generează efecte semnificative ce pot distorsiona grav campaniile electorale ce vor urma în lunile viitoare. Această monitorizare este legată și de felul în care acești troli/ postaci (profesioniști sau plătiți) pot fi utilizați și de propaganda rusă în contextul războiului din Ucraina”, avertizează Adrian Năstase.

Articolul precedentPreședintele ANPC, despre zborurile anulate: „Autoritatea noastră din păcate este legată de mâini şi picioare”
Articolul următorZeci de percheziții în București și Ilfov