Proaspăt „uns” premier, lui Marcel Ciolacu i se cere demisia din funcție, în contextul deciziei privind pensiile speciale ale parlamentarilor.
Deputații și senatorii au adoptat ieri, cu 382 voturi „pentru” și trei abțineri, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, inițiativă legislativă propusă de social democratul Alfred Simonis și susținută de colegii săi din PSD.
Însă votul majoritar nu înseamnă neapărat că legea va rămâne în această formă, iar deputatul PNL Dan Motreanu atrage atenția că, în cazul în care actul normativ va „pica” la Curtea Constituțională, președintele PSD ar trebui să părăsească fotoliul de premier.
„Marcel Ciolacu ar trebui să își depună mandatul de premier dacă proiectul prin care pretinde că sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor este respins de Curtea Constituțională.
Parlamentarii beneficiază astăzi de pensii speciale din cauza unei legi care a intrat în vigoare în 2015, printre semnatari aflându-se Marcel Ciolacu.
În toți acești ani, PNL a susținut că toate pensiile trebuie calculate pe bază de contributivitate. Parlamentul a votat două proiecte ale PNL – privind anularea și, ulterior, impozitarea tuturor pensiilor speciale, dar, din păcate, au fost respinse de CCR.
Astăzi Marcel Ciolacu se bate cu pumnii în piept că ar fi eliminat pensiile speciale pentru parlamentari. De fapt, proiectul depus de Alfred Simonis (PSD) este în mod intenționat neconstituțional. În mod incorect, Marcel Ciolacu acuză PNL de faptul că nu a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor. Ce ”uită” Marcel Ciolacu să spună este că și la precedentul vot referitor la pensiile parlamentarilor a fost supus aprobării tot un proiect al PSD. Și atunci PSD a anunțat cu surle și trâmbițe eliminarea pensiilor speciale. Dar proiectul a fost declarat neconstituțional după ce mai mulți foști parlamentari s-au adresat instanțelor.
Acum PSD a reluat vechiul proiect. De altfel, asupra acestui aspect atrage atenția și Consiliul Legislativ în punctul de vedere referitor la propunerea PSD votată astăzi. O nouă propunere având același obiect de reglementare cu a unui proiect declarat neconstituțional ar încălca dispozițiile Constituției, afirmă Consiliul Legislativ.
Dacă la PSD se poate orice, la PNL este absolut incorect să îi ameninți pe parlamentari cu excluderea dacă nu votează un proiect care ridică atât de multe semne de întrebare. Știm cu toții că la CCR există, oricum, o disponibilitate scăzută pentru a accepta eliminarea pensiilor speciale. Tocmai pentru a da dovadă de seriozitate, era nevoie de proiect nou. Acesta trebuia să se bazeze pe o analiză temeinică, făcută de juriști, a celorlate trei decizii de respingere ale CCR”, a scris ieri Motreanu pe Facebook.
Marian Mina, la rândul său parlamentar, dar al PSD, a avut la rândul său o reacție pe pagina sa de socializare, aducând în discuție promisiunile lui Rareș Bogdan, acum europarlamentar PNL, de pe vremea în care abia intrase în partid și era în campanie electorală:
„Motreanu, colegul tău Rareş Bogdan desfiinţa pensiile speciale în 30 de zile… De vreo 3 ani!
Ciolacu chiar a reuşit în 11 zile! Asta este diferenţa între noi. Voi sunteţi nişte scandalagii de doi bani, care nu aveţi nicio treabă cu ideea de guvernare. Lătraţi la gard în continuare, noi ne vedem de reforme şi de economie. Asta vor românii, Motreanu!
P.S.: Miercuri, se votează Legea 286/2009. Deci, în acest context, dacă vrei demisii, Motreanu, începe cu propria ogradă, chiar cu preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu! După scandalul cu DGASPC, nu mai are ce căuta în fruntea judeţului!”.