Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc astăzi în şedinţă comună, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu, pentru a dezbate mai multe proiecte.

Pe ordinea de zi a ședinței comune se află inclusiv eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, respectiv propunerea legislativă pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor (Pl-x 411/2023; L 382/2023), care se dezbate în procedură de urgenţă.

În expunerea de motive se arată că se dorește „o reașezare pe baze solide atât a sistemului de pensii de serviciu cât și a sistemului de indemnizații pentru limită de vârstă acordate parlamentarilor care și-au încheiat exercitarea unuia sau a mai multor mandate”, scopul fiind eliminarea inechităților, astfel încât România să poată accesa fondurile consistente alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care însă „vin la pachet cu necesitatea implementării unor reforme”.

Inițiator apare ca fiind social democratul Alfred Simonis, care a și explicat pe Facebook la începutul acestei luni că „este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeași soartă.
Din motive știute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea așteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuții cu mulți dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaților și senatorilor este o prioritate!
”.

Prin avizul transmis cu nr. 627 din 19.06.2023, Consiliul legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă, cu unele observații și propuneri. Membrii Comisiei au examinat propunerea legislativă menţionată mai sus în şedinţa din 22.06.2023, lucrările desfășurându-se în format mixt, cu prezență fizică și online, fiind prezenți 8 din totalul de 9 membri.

În urma dezbaterilor şi a opiniilor exprimate, membrii Comisiei au hotărât, cu majoritate de voturi (7 voturi pentru și o abținere – AUR), să propună plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului adoptarea Propunerii legislative pentru abrogarea Capitolului XI din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor (Pl-x nr.411/2023; L 382/2023) cu amendamentele admise și repinse prezentate în anexele la prezentul raport.

În raport cu obiectul şi conţinutul său ce vizează modificarea unei legi organice, iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor organice, potrivit art.73 alin.(3) lit. c) din Constituţia României, repubicată şi urmează să fie dezbătută şi votată de cele două Camere ale Parlamentului, în şedinţă comună, conform dispoziţiilor art. 65 alin.(2) lit. j) din Constituţia României, republicată”, se arată în documentație.

Articolul precedentPremierul Ciolacu, întâlnire cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România; discuții inclusiv despre Visa Waiver
Articolul următorPersoane surdo-mute, exploatate prin muncă în trenuri; trei persoane au fost reținute