Oficial, Nicolae Ciucă, șeful PNL, nu mai este premier.
Acesta și-a depus aseară mandatul, în locul său fiind numit, interimar, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.
Demisia lui Ciucă vine în contextul în care sindicaliștii din Educație au anunțat că suspendă greva generală, sub rezerva onorării promisiunilor făcute de Guvern. De aici, în Monitorul Oficial au fost publicate mai multe decrete semnate de președintele României, unul pentru încetarea funcției de prim-ministru al Guvernului României, urmat imediat de un altul semnat de Klaus Iohannis, respectiv cel pentru desemnarea unui membru al Guvernului ca prim-ministru interimar.
Conform primului act, „în temeiul prevederilor ale art. 100 alin. (1) și ale art. 106 din Constituția României, republicată, precum și ale art. 42 lit. b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, având în vedere demisia prim-ministrului, domnul Nicolae-Ionel Ciucă, Președintele României decretează: Articol unic. – Se ia act de demisia domnului Nicolae-Ionel Ciucă din funcția de prim-ministru al Guvernului României și se constată vacanța acestei funcții”.
Documentul poartă numărul 826, iar după el decretul 827 prevede că „în temeiul prevederilor art. 100 alin. (1), ale art. 106 și ale art. 107 alin. (3) din Constituția României, republicată, precum și ale art. 46 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, Președintele României decretează: Articol unic. – Se desemnează domnul Marian-Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar al Guvernului României, pentru a îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea noului Guvern”.
În același timp, în Monitorul Oficial s-au publicat și alte decizii semnate de acum ex-premierul Ciucă: cea „privind eliberarea, la cerere, a domnului Florin Dan Scarlat din funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului”, „privind încetarea, la cerere, a calității de consilier onorific al prim-ministrului acordate domnului Iulian Alexandru Muraru, reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și a xenofobiei”, „privind încetarea, la cerere, a calității de consilier onorific al prim-ministrului acordate domnului Daniel Anghel”, „privind încetarea, la cerere, a calității de consilier onorific al prim-ministrului acordate domnului Marilen Gabriel Pirtea, „privind eliberarea, la cerere, a doamnei Paula Cristea din funcția de director de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului”, și cea „privind eliberarea, la cerere, a domnului Jean Dănuț Cărbunaru din funcția de secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, purtător de cuvânt al Guvernului”.
Ieri, Ciucă explica pe Facebook că se ține de cuvânt, dat fiind că demisia sa era ținută „pe loc” de greva din Învățământ:
„În urmă cu două săptămâni, am decis amânarea depunerii mandatului de prim-ministru, pentru că poziția responsabilă era să gestionăm cu prioritate criza din educație și să oferim cadrelor didactice soluțiile corecte pentru lipsa de resurse de care suferă de ani de zile. Dialogând și colaborând, am reușit să găsim acele măsuri care să acopere nevoile dascălilor, fără să destabilizăm bugetul.
Astăzi, când acest conflict de muncă a fost încheiat și ne-am asigurat că parcursul educațional va continua, consider că sunt îndeplinite condițiile pentru a-mi depune mandatul de prim-ministru, respectându-ne astfel angajamentele din coaliție și cele luate în fața românilor.
Voi rămâne la fel de prezent ca și până acum la masa dialogului cu toate segmentele societății care au nevoie de sprijin.
PNL rămâne forța care poate sprijini România să facă un salt de dezvoltare istoric. Mi-am început mandatul în situația de a rezolva o criză majoră legată de pandemie, am continuat cu gestiunea altor crize precum războiul de la graniță, venirea refugiaților în țara noastră, gestionarea crizei energetice și a efectelor celei economice globale și îl închei cu soluționarea crizei din educație. În acest an și jumătate, am luat toate măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea României și progresul economic.
Am încredere că această rocadă la care ne-am angajat în coaliția de guvernare se va realiza rapid și că va însemna continuarea bunei guvernări și a unificării societății. Nu trebuie să uităm nicio clipă că, în pofida dificultăților din această perioadă, România are obligația să-și continue dezvoltarea și să meargă înainte. Doar așa putem avea familii cu venituri decente, comunități unite și o țară puternică.
Le mulțumesc tuturor celor cu care am colaborat în această perioadă și îi asigur că voi continua să le fiu un partener onest și pe care se pot baza”.