Dan Motreanu, prim-vicepreședintele PNL, iese la atac după demisia șefului Administrației Naționale a Finanțelor Publice (ANAF).
Într-o postare pe Facebook, Motreanu afirmă că totul are legătură cu Adrian Câciu, ministrul PSD al Finanțelor, calificat drept „incompetent”.
Lucian Heiuș, șeful ANAF, a anunțat public – tot într-o postare pe Facebook, că și-a înaintat demisia din funcție, fără prea multe explicații, însă explicația se pare că era „în mâna” lui Motreanu.
Astfel, din ce punctează prim-vicepreședintele PNL, Heiuș a făcut un „gest de onoare” pentru „a-l salva” pe Adrian Câciu, în contextul în care aproape ex-președintele ANAF a crescut încasările la buget, iar în contra-partidă deficitul bugetar a crescut.
Ieri, după demisia lui Heiuș, pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicată o declarație a lui Câciu, care asigură că lucrurile vor intra „în normalitate”, adică există o propunere pentru preluarea conducerii interimare de către Nicoleta Cîrciumaru, care era vicepreședinte al ANAF.
„Ce trebuie știut? Pentru primele 5 luni ale anului 2023, contribuabilii au declarat impozite și taxe în valoare de 159,3 miliarde lei, în contextul în care programarea bugetară estima încasări de doar 156,9 miliarde lei. Așadar, contribuabilii români au declarat că au de plată cu 2,4 miliarde lei mai mult decât am estimat în programare.
Sumele încasate efectiv de ANAF au fost însă cu 8,9 miliarde lei mai mici față de program și cu 11,3 miliarde lei mai mici față de ce s-a declarat. Acești bani erau și sunt imperios necesari României, nu numai pentru procesul de consolidare bugetară, dar mai ales pentru a asigura resursele necesare realizării investițiilor și acordării stimulentelor economice și sociale angajate prin buget și, în egală măsură, pentru a găsi soluții suplimentare în vederea compensării erodării puterii de cumpărare suferite de cetățenii și companiile românești.
Salut deciziile și declarațiile de astăzi ale Prim-ministrului Nicolae Ciucă.
Eficiența sistemului de colectare trebuie să crească pentru că oamenii așteaptă de la noi resursele necesare implementării unor politici publice care să contribuie la creșterea calității vieții lor.
În acest context, îi urez succes noului președinte al ANAF care are misiunea de a recupera întârzierile și de a asigura o colectare eficientă, însoțită de măsuri concrete de combatere a evaziunii fiscale și a fraudei”, se explica în comunicat.
De aici, Motreanu a avertizat pe Facebook că „Adevărul despre situația finanțelor țării se știe”:
„L-a spus răspicat Consiliul Fiscal, l-a afirmat hotărât mediul de afaceri, îl cunoaște fiecare angajat din Ministerul Finanțelor și din ANAF.
Demisia lui Lucian Heiuș a fost un gest de onoare pentru a salva un ministru al Finanțelor incompetent, ținut în funcție doar de decizia politică a PSD. Cu toate acestea, PSD, prin trompetele sale false, a atacat imediat! Asta spune totul despre „parteneriatul” cu PSD! La fiecare gest onest al premierului Nicolae Ciucă ei răspund cu un atac pe la spate! PSD numește asta strategie, românii viclenie și perfidie!
Știu că pe cei de la PSD nu îi pot convinge să renunțe la minciuni. Nu le răspund lor, mă adresez românilor care merită să știe adevărul. Încasările ANAF au crescut față de anul trecut, sub conducerea lui Lucian Heiuș, dar Adrian Câciu a ”reușit” să mărească deficitul bugetar la 27 de miliarde de lei, deși a introdus noi taxe.
Vorbele goale ale pesediștilor nu pot acoperi incompetența ministrului lor. PNL va avea în curând Ministerul Finanțelor și adevărul va ieși la lumină. Adevărul pe care deja îl știm!”.
Ar mai fi de spus că, după comunicatul apărut pe site-ul ministerului, Heiuș a revenit cu o postare pe Facebook, în care atrage atenția că în declarația lui Câciu „s-a strecurat o eroare”:
„Programul de încasări este net 156,9 miliarde lei, iar declaratul de care spune dânsul este declaratul brut 159,3 miliarde lei (din acesta se scad rambursările de TVA, pilonul 2 de pensii, fondul de tranziție energetică, contribuții de sănătate, etc, în total 16,7 miliarde lei) și mai rămân net declarate 142,6 miliarde lei. ANAF a încasat 148 miliarde lei cu 5.5 miliarde mai mult față de totalul declarat net”.