Lucian Heiuș, șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a anunțat public că și-a înaintat demisia din funcție, fără a puncta totuși ce l-a făcut să ajungă aici.

Într-o postare pe Facebook, Heiuș scrie doar despre realizările din mandatul său, exprimându-și doar regretul că nu poate duce „până la capăt procesul de modernizare al ANAF și proiectele începute acum”, cu o speranță, anume ca „viitorul președinte să continue proiectele de digitalizare ale instituției”.

Heiuș este membru PNL, partid care l-a trimis în Camera Deputaților pentru un mandat plin între 2016 – 2020, iar în urmă cu un an și puțin peste o lună a fost numit președinte al ANAF. Anterior, acesta a fost secretar de stat Ministerul Finanțelor și consilier superior la Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice, Timișoara. De altfel, potrivit Hotnews, Heiuș se va duce consilier superior la Timișoara, la asistență contribuabili, din 6 iunie.

Mi-am înaintat astăzi demisia din funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală. A fost o onoare pentru mine să conduc această instituție și le mulțumesc colegilor mei pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă în acest an.
Totodată, sunt mulțumit de faptul că, în acest mandat, ANAF a reușit să atingă cu succes toate jaloanele stabilite prin PNRR și toate obiectivele asumate prin programul de guvernare, cu onestitate, responsabilitate și respect față de contribuabili.

În 2022, am reușit să colectăm la buget 353,3 miliarde lei, cu 58 miliarde mai mult față de anul precedent, și să rambursăm TVA în valoare de 27,99 miliarde lei, față de anul anterior când s-au rambursat doar 24,34 miliarde Lei.
În primele cinci luni din 2023, s-a rambursat TVA în valoare de 11.451 milioane lei, și s-au încasat 148,02 miliarde lei, cu 9,4 miliarde lei mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Iar față de programul comunicat de Ministerul Finanțelor, se înregistrează un minus de 8,9 miliarde lei, din care 8,5 miliarde lei sume necolectate de către Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili.

În plus, în luna aprilie 2023 am trimis 780 de notificări către persoane fizice care nu-și pot justifica veniturile.
Totodată, în acest mandat, au fost efectuate 50.979 verificări la contribuabili persoane juridice şi fizice în urma cărora s-au stabilit sume suplimentare în valoare totală 3.688,5 milioane lei. Au fost efectuate 25.274 verificări documentare la contribuabili persoane juridice şi fizice, în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare în valoare totală de 554,2 milioane lei.

În aceeași perioadă, colegii mei de la direcția antifraudă fiscală au cuantificat/estimat implicaţii fiscale – reprezentând TVA, impozite, contribuţii sociale şi de sănătate, alte creanţe – în sumă totală de 2.471,1 mil. lei și au înaintat organelor de urmărire penală 289 acte de sesizare, pentru prejudicii în sumă totală de 621,8 mil. lei. În plus, în urma activităţii de verificare documentară au fost emise decizii de impunere, pentru 1.904 entităţi, valoarea obligaţiilor stabilite însumând 604,9 mil. lei.

Nu în ultimul rând, sunt mândru că, în mandatul meu, administrația fiscală a deschis căi de acțiune către zone de evaziune care n-au mai fost abordate până acum”, arată Heiuș pe contul său de socializare.

Articolul precedentSindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual iese în stradă
Articolul următorSony, în vizorul Consiliului Concurenței: ar fi abuzat de poziția sa dominantă pe piața consolelor de joc