Ludovic Orban a făcut plângere penală membrilor Guvernului, inclusiv foștilor săi subordonați pe linie de partid.
Acum președinte al partidului Forța Dreptei, Orban îi acuză pe membrii Guvernului de mai multe infracțiuni, comise în contextul în care nu sunt efectuate demersurile legale pentru organizarea alegerilor parțiale în localitățile din țară care, din varii motive, nu mai au în fruntea lor primari.
Astăzi, Orban a mers la Parchetul General și a depus plângerea penală în cauză, declarând că totul este „o bătaie de joc la adresa democrației”, subliniind că, personal, face demersuri „pentru respectarea democrației” de un an și jumătate. Din punctul său de vedere, infracțiunile care ar trebui cercetate sunt împiedicarea exercitării drepturilor electorale și abuz în serviciu.
Din ce detaliază Ludovic Orban, ar trebui convocate alegerile locale în mai mult de 50 de localități care în acest moment nu au primari în funcție. Totodată, Orban a punctat că are de partea sa inclusiv justiția, dat fiind că „trei instanțe de judecată au hotărât, pe fond, obligarea Guvernului la organizarea alegerilor”.
„Am ajuns în situaţia de a formula o plângere penală împotriva membrilor Guvernului, pentru încălcarea grosolană a legii, pentru încălcarea Constituţiei şi pentru călcarea în picioare a dreptului de vot, care este fundamentul democraţiei. Am ajuns în acest punct ca urmare a unui lung şir de demersuri publice oficiale, pe care le-am făcut către membrii Guvernului: de la declaraţii politice, declaraţii în Parlament, solicitări publice, până la plângerea prealabilă pe care am formulat-o către membrii Guvernului, prin care le-am solicitat organizarea alegerilor şi am anunţat că, în caz contrar, voi ataca în instanţă.
Am atacat în instanţă, am câştigat pe fond. Salut decizia curții de apel, care a arătat că România este un stat de drept şi că Guvernul este primul care trebuie să respecte legea, iar atunci când nu respectă legea, justiția impune respectarea legii.
Le-am adresat în urmă cu aproximativ 3 săptămâni o scrisoare deschisă membrilor Guvernului, în frunte cu premierul Ciucă, în care am revenit cu solicitarea de a respecta Constituţia, de a respecta legea, de a respecta democrația şi de a organiza alegeri pentru alegerea reprezentanților legitimi la conducerea localităţilor unde sunt vacante poziţiile de primar (…). Nici măcar la această scisoare nu am primit niciun răspuns (…), au refuzat sistematic să răspundă la orice fel de întrebare. (…)
Nu este o bagatelă, nu este vorba de ceva simplu, minor, de ceva nesemnificativ. Fundamentul democrației îl reprezintă alegerile. Dacă alegeri nu sunt, democrație nu este. Refuzul de a organiza alegeri reprezintă o faptă gravă, care creează prejudicii majore comunităților locale care sunt astăzi conduse de oameni care nu au niciun fel de legitimitate”, a explicat Orban la sediul Parchetului General. Acesta a dat exemplu Sectorului 5 al Capitalei, dar și municipiile Băilești și Lugoj sau orașele Turceni, Sângeorz Băi.