Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a vorbit aseară la B1 TV despre scenariile privind scumpirile cu care s-ar putea confrunta românii în acest an.
Din ce a explicat acesta, bazându-se pe cifrele pe care le are, prețurile nu vor mai crește cel puțin până în luna februarie. Dorin Cojocaru a spus că vânzările au început să scadă – cel puțin în în supermarketuri – încă din luna octombrie, deoarece au crescut prețurile, până s-a ajuns ca decembrie 2022 să fie cel mai slab Crăciun din punct de vedere al vânzărilor.
De altfel, Cojocaru a punctat că puterea de cumpărare a românilor este foarte mică de câteva luni și că în octombrie s-a atins „un preț maxim psihologic la alimente”, ceea ce a făcut ca oamenii să nu își mai poată permite să cumpere alimentele de bază.
Președintele APRIL a atras însă atenția că situația se poate redresa în funcție de măsurile care vor fi luate la nivel de Guvern:
„Vânzările au început să meargă slab încă din octombrie, a mai fost un val înainte de Crăciun, dar presupun că au fost banii veniți din diaspora, oamenii care s-au întors de sărbători acasă și au făcut un fel de campanie de cumpărări de Crăciun.
Se pare că a fost cel mai prost an de Crăciun la vânzări. Oamenii au cumpărat mai puțin, au fost foarte chibzuiți cu banii. Cred că vânzările s-au dus cu 25% în jos. În octombrie, numai la lapte a scăzut consumul cu 27%. (…)
Ianuarie va fi foarte prost pentru vânzări. Pentru IMM-uri va fi foarte greu să își plătească taxele și impozitele, factura la energie, și așa mai departe.
Dacă economia nu funcționează, nici puterea de cumpărare nu o să crească. Depinde ce va face Guvernul cu pensia, cu voucherele pentru alimente sau acum va fi salariul minim la 3.000 de lei. Prețurile la raft nu vor mai crește până în februarie pentru că nu mai poți să crești prețul pentru că scad vânzările, scad randamentele și intrăm într-un cerc vicios. Acum mergem pe sârmă cum se spune”.