Europarlamentar la primul mandat, cunoscut mai ales pentru că promitea eliminarea pensiilor speciale de îndată ce PNL câștigă suficient… procent, Rareș Bogdan este acum preocupat de alte tipuri de pensii.
De exemplu, creșterea pensiilor, măsură care se previzionează a opera în perioada următoare, date fiind contrele dintre partenerii coaliției de guvernare. Iar Rareș Bogdan știe și de această dată ce se va întâmpla – pe termen scurt și mediu.
Ieri, în cadrul ședinței BPN a PNL, s-a făcut un prim pas: premierul Nicolae Ciucă și totodată șef peste liberali, a primit mandat să discute serios în coaliție despre creşterea punctului de pensie cu 15%. Or tocmai după acest moment, Rareș Bogdan a ținut să prezinte scenariile care sunt luate în calcul.
Din ceea ce a relatat Rareș Bogdan la România TV, personal a fost de acord ca cei care au pensiile mai mici de 2.000 de lei „să primească un sprijin suplimentar de tip one off”, iar cei care au venituri peste să fie indexați. Pentru a da mai multă putere afirmațiilor sale, europarlamentarul a explicat totodată că opinia sa intimă se bazează pe prevederile constituționale.
„Cei care au contribuit la ceea ce înseamnă sistemul de pensii, fie că au 3.020, 2.100 sau 5.000 sau 7.000 de lei, este absolut normal să li se indexeze pensia, pentru că nu este constituţional altfel. Dacă noi decidem o creştere a pensiilor cu 15%, atunci este firesc ca şi cei 90.000 de români care au pensia peste 5.000 de lei să aibă indexare, la fel cum e firesc ca şi cei între 4.000 şi 5.000 de lei pensie, respectiv 110.119 români, să primească această indexare
Sunt absolut de acord ca cei care venituri din pensie de sub 2.000 de lei, care sunt în total nu mai puţin decât 3,2 milioane de pensionari, să primească un sprijin suplimentar de tip one off.
Dacă venim cu acele ajutoare pe parcursul anului viitor, nu se dau din bugetul pensiilor, ci din bugetul asigurărilor. Credem în continuare că este absolut normal ca pensionarii României să primească pensia indexată, iar cei cu venituri sub 2.000 de lei să primească un sprijin suplimentar.
Nu putem să dezavantajăm 1,5 milioane pensionari români doar pentru că au contribuit mai mult la bugetul de pensii şi au pensie de peste 2.000 de lei, nu este firesc să facem acest lucru şi nici constituţional”, a explicat Rareș Bogdan punctul său de vedere, pentru sursa citată.