În fiecare an, la data de 16 octombrie, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură celebrează un eveniment deosebit de important: Ziua Mondială a Alimentaţiei.
Rolul acestei zile este de a atrage atenția asupra risipei alimentare, fenomenul de a cumpăra în exces și de a arunca alimentele.
Risipa alimentară nu există doar în gospodării, ci și în comerț sau domeniul HoReCa
”Astăzi este Ziua Internațională a Alimentației și deși am făcut progrese în construirea unei lumi mai bune, milioane de oameni în întreaga lume nu au acces la o dietă sănătoasă, punându-i la risc ridicat de nesiguranță alimentară și malnutriție. Eradicarea foametei nu este doar despre aprovizionare, în zilele noastre se produc suficiente alimente pentru a hrăni pe toată lumea de pe planetă”, transmite Asociația Mai Mult Verde.
În egală măsură, membrii asociației au precizat că parte din probleme, sunt accesul la hrană și disponibilitatea alimentelor nutritive.
Accesul la alimente este din ce în ce mai dificil, din cauza schimbărilor climatice, inegalității sau majorării prețurilor.
La toate acestea se adaugă și tensiunile internaționale.
De 16 octombrie, să învățăm să reducem risipa alimentară
Risipa alimentară este un fenomen global. Cu toate acestea, fiecare dintre noi poate face eforturi pentru a diminua acest fenomen.
Parte din soluțiile propuse de Asociația Mai Mult Verde:
- Să cumpărăm doar cât ne trebuie;
- Să gătim un meniu al zilei pentru toată săptămâna;
- Să cumpărăm produse locale;
- Să ne informăm în legătură cu termenul de păstrare alimentelor;
- Să congelăm tot ceea ce nu am folosit;
- Să luăm în calcul și rețetele care ne ajută să folosim resturile alimentare.