Lucian Heiuș, șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a povestit ieri la B1 TV despre activitatea instituției pe care o conduce, „atacând” și subiectul evaziunii fiscale, prin prisma măsurilor care sunt luate.
Heiuș asigură că atenția inspectorilor ANAF este îndreptată către „rechinii” mari, explicând că nu vrea să irosească „forța de control pe care o are ANAF controlând firmele mici”, ci atenția este îndreptată „mai ales unde e evaziunea fiscală”.
Pe de altă parte, acesta a dezvăluit pentru sursa citată că, în România anului 2024, sunt societăți care nu lucrează cu băncile, pentru că nu au conturi deschise.
„Există 350.000 de societăți, în general mici, care nu au cont bancar. Din punctul meu de vedere e cumva anormal. Adică dacă ai o firmă trebuie să ai și un cont bancar. Legea nu-i obligă, dar să faci o lege pentru un lucru care mi se pare de bun simț…
Inclusiv la firmele care sunt plătitoare de TVA, 499.600 de firme sunt înregistrate, 83.000 nu au cont în bancă, dar au cont de TVA, că legea le permite. Eu îmi doresc să găsesc o formulă ca dacă întreprinzătorul nu e conștient, să fie obligat să-și deschidă un cont în bancă. Haideți să fim cinstiți: cel care preferă să lucreze cu cash, fără să pună bani în bancă, are un risc mare de evaziune fiscală”, a explicat Lucian Heiuș.
Însă, din ce a spus șeful ANAF, activitatea de control este organizată astfel încât să fie descoperită ceea ce acesta numește „marea evaziune fiscală”:
„Facem analize de risc la care lucrăm lună de lună. De cinci luni nu cred poate o firmă să spună că a fost controlată cum era în anii precedenți. (…)
Pe de altă parte trebuie să fim corecți, că sunt și multe legende urbane. Direcția generală de administrare a marilor contribuabili furnizează 48% din totalul încasărilor la bugetul general consolidat. Și vorbim de 3.000 și un pic de firme. În luna august am semnat 550 de mari contribuabili, multinaționale, care au intrat în inspecție fiscală, adică 18,7% din total multinaționale care își desfășoară activitatea în România.
128 aveau pierdere recurentă, 2 – 3 ani cu pierdere constată. Nu i-a întrebat nimeni, anul ăsta o să-i întrebe cineva să vedem cum pot funcționa atâția ani făcând pierdere. (…)
Când eram secretar de stat în Ministerul de Finanțe, am făcut niște analize și dacă s-ar achita integral tot ce se declară, impozitele și taxele, dacă n-ar mai fi evaziune fiscală, ne-am situa undeva în jur la 35 -36% ponderea impozitelor în PIB. În Europa e media de vreo 40%. Nu poți să încasezi mai mult dacă nivelul impozitelor și baza de impunere pe care o ai nu e suficient mai mare”.