Protest Declic
Protest Declic. Sursa foto: bursa.rio

 Protest la Ploiești față de poluarea orasulu. Astfel, zeci de membri Declic și-au arătat nemulțumirea în fața Primăriei Ploiești, cerând monitorizarea principalelor surse de poluare ale orașului, și anume rafinăriile, fabricile și incineratoarele de deșeuri,potrivit g4media.ro.

„Stop poluării la Ploiești! Vrem aer pentru viață”

Protestatarii au scandat: „Stop poluării la Ploiești! Vrem aer pentru viață”, „Vrem să respirăm, nu să ne sufocăm!”, ”Problema este gravă, aerul e otravă!”.. Acțiunea Declic face parte din campania numită”Aer pentru viață”, prin intermediul petiției lansată de organizatie peste 24.000 de cetățeni solicitând Ministerului Mediului instalarea unor  sisteme performanțe de monitorizare a calității aerului. Protestul s-a dersfasurat în fața panoului ,,cu plămâni’’, unde sunt înregistrate nivelurile poluării din aer, acesta fiind amplasat acum o lună la Ploiești.

Pe parcursul protestului, panoul a indicat valori chiar și de două ori peste limita admisă

 Potrivit Declic, plămânii instalați de Comunitatea Declic au ventilatoare care simulează respirația umană și filtre HEPA care rețin microparticulele din aer. Instalația include și un senzor de măsurare a calității aerului, datele înregistrate de senzorul plămânilor putând fi observate în timp real pe declic.ro. Instalația a mai fost amplasată în București, Cluj și Brașov. „ Autoritățile de la Ploiești și instituțiile statului nu fac niciun demers ca să-i oprească pe poluatori. În realitate, nici măcar nu știu exact cine și cât poluează. De aceea, monitorizarea marilor poluatori – rafinăriile, incineratoarele și fabricile – ar fi primul pas spre reducerea poluării la Ploiești”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Care sunt solicitările Declic

Declic solicită autorităților locale di Ploiești să implementeze un sistem special pentru măsurarea emisiilor rafinăriilor, în plus față de sistemul național de monitorizare a calității aerului.

„În fiecare seară, în loc să deschidem ferestrele, noi le închidem ca să putem respira. Noaptea trecută a fost infernală, îmi venea să sap o groapă să intru acolo ca să nu mai simt mirosul toxic. Nu am putut să dorm deloc”, a spus Elena Cupșa, prezentă la protest.

„Deși trăiesc în același mediu toxic ca cetățenii, autoritățile locale din Prahova încă sunt impasibile la poluarea din Ploiești”, susține Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic. Potrivit Agenției Europene de Mediu, 23.000 de români mor anual din cauza poluării, 63 de oameni murind zilnic din acest motiv.

Declic: ”E timpul să arătăm liderilor politici ai României că ne pasă ce lume lăsăm copiilor noștri”i

Articolul precedentBărbat reținut pentru pornografie infantilă și agresiune sexuală
Articolul următor Alarmant: Aproape jumătate dintre copiii ai căror părinți lucrează peste hotare vor începe anul școlar fără mama alături