Deși Roșia Montană a fost inclusă în UNESCO, se pregătește exploatarea unei alte zone din Apuseni, în Hunedoara.
Este vorba despre un proiect minier și mai mare, pus la cale la Rovina.
Iazul de decantare prevăzut în proiect se bazează pe o tehnologie care a produs, în Canada, un incident catastrofal
Prin urmare, la acel moment, 25 000 000 de metri cubi de ape toxice s-au revărsat într-unul dintre cele mai adânci lacuri din lume.
”Firma canadiană propune ca toate costurile de regenerare a zonei să fie acoperite din vânzarea echipamentelor miniere uzate. Asta e ridicol, ecologizarea presupune investiții uriașe ce nu pot fi acoperite de vânzarea de fiare vechi. Diferența o vom scoate din buzunar eu, tu și restul plătitorilor de taxe. „Investitorii” rămân cu profitul și spală doar putina”, precizează membrii Declic.
Compania minieră a cerut ca evaluarea impactului asupra mediului, procedură necesară pentru demararea proiectului, să fie făcută în Hunedoara
”Adică un proiect colosal, cu implicații transfrontaliere, bazat pe o tehnologie ce a produs deja incidente cumplite, să depindă de pixul unor funcționari dintr-o agenție județeană de protecție a mediului. Un dosar deosebit de sensibil și complex va fi pus pe același birou, în aceeași stivă, cu balastiere, benzinării, drumuri sătești și altele de acest fel”, se arată în comunicat.
Viitorul munților și al oamenilor din zona Rovina, Hunedoara, depinde de o agenție care nu are nici dreptul, nici competența să dea o asemenea evaluare
Membrii Declic au apelat la avocații cu care au lucrat pe alte proiecte miniere și au găsit o soluție. Este nevoie ca ministerul Mediului să preia evaluarea de mediu, așa cum s-a întâmplat și în cazul Roșiei Montane.
”Sunt numeroase argumentele pentru care o evaluare ministerială e necesară. Când faci parte dintr-un minister e mult mai riscant să iei mită. Să ne aducem aminte că fostul ministru al mediului, Costel Alexe, e cercetat pentru că ar fi primit șpagă”, au continuat reprezentanții.
În plus, la Minister procedura de evaluare ar fi mult mai vizibilă, presa și organizațiile de mediu ar fi cu ochii pe decidenți. Deci șansele ca un proiect periculos pentru mediu și păgubos pentru statul român să primească aviz sunt mult mai mici.
A fost lansată o nouă petiție prin care ministrul Mediului este somat să ia atitudine
Declic a explicat clar riscurile proiectului și faptul că e necesară intervenția ministerială pentru a preîntâmpina un dezastru ecologic.
La Rovina se lucrează deja la un plan urbanistic. Când acesta va fi finalizat, Agenția județeană de mediu va începe evaluarea impactului de mediu.
”Trebuie să ajungem la măcar 20.000 de semnături înainte de începerea procedurii. Așa avem mai mari șanse să o mutăm la Minister.Vom reuși și acum, dar numai dacă numărul celor care se unesc pentru Rovina va da amețeli politicienilor. Altfel vor decide că aurul e mai important decât oamenii sau decât munții. Semnează petiția”, au transmis membrii organizației.